Іспанія перейшла на "грецький" план економії

П'ятниця, 21 травня 2010, 15:18

Уряд Іспанії слідом за Грецією поступився вимогам Євросоюзу і прийняв жорсткий план економії, покликаний істотно скоротити бюджетний дефіцит країни - з нинішніх 11% ВВП до 6% в 2011 році.

Подібний крок, зроблений іспанською владою під тиском ЄС, може частково розвіяти побоювання інвесторів з приводу того, що нестабільна економічна ситуація в Іспанії розвивається за грецьким сценарієм, повідомляє BBC.

У рамках пакету антикризових заходів, що оцінюється в 15 млрд. євро, уряд на чолі з Хосе Луїсом Родрігесом Сапатеро має намір вже 2010 року скоротити в середньому на 5% зарплати працівників бюджетних галузей.

Загальна чисельність працівників бюджетного сектора скоротиться на 13 тис. осіб.

Реклама:

Крім того, фінансування регіонів буде урізано на 1,2 млрд. євро, скасовується батьківська допомога на новонародженого, заморожується індексація пенсій.

Досі іспанський уряд уникав серйозних скорочень робочих місць в бюджетній сфері і заморожування зарплат, сподіваючись, що зуміє скоротити витрати шляхом підвищення податків і продуктивності, а також за рахунок зростання податкових зборів під час економічного оздоровлення.

Минулого тижня влада Іспанії оприлюднила статистику, згідно з якою в першому кварталі 2010 року країна вийшла з рецесії, а економічне зростання склало 0,1%.

Тим часом, рівень безробіття в Іспанії становить 20% - цей показник удвічі перевищує середній по Євросоюзу, а прогнози Єврокомісії говорять про те, що економіка Іспанії 2010 року скоротиться на 0,4%.

Як попереджають експерти, заходи щодо жорсткої економії, вжиті урядом Сапатеро, можуть зіткнутися з потужною протидією всередині країни: напередодні в Мадриді вже пройшли масові демонстрації протесту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: