Greenpeace: газова угода Януковича - холера для економіки України

Неділя, 2 травня 2010, 15:02

За споживанням енергоносіїв на душу населення Україна удвічі перевищує середньоєвропейські показники.

Про це йшлося на берлінській конференції експертів "Київського діалогу", присвяченій темі енергобезпеки, повідомляє "Німецька хвиля".

Російські знижки на газ за таких умов фахівці називають радше небезпечним наркотиком, ніж ліками для української економіки. 

Дешевший газ стане лише швидкоплинним полегшенням, наголошує експерт Німецького інституту економічних досліджень Клаудія Кемферт.

Реклама:

"Гадаю, Україна має щось робити для підтримки енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії. Державна програма була би важливим стимулом. Ми, у Німеччині та багатьох країнах Європи, у цьому пересвідчилися", - переконана Кемферт.

Вона порадила домовитися, щоб ці знижки на російський газ, які надають на даний момент економічні переваги, були використані з метою заощадження енергоресурсів, зокрема для альтернативної енергетики.

Дуже важливим аспектом енергозбереження є мінімізація втрат при виробництві й транспортуванні енергії, наголошує Клаудія Кемферт.

Для цього Україна має, на її погляд, модернізувати теплоелектростанції та збільшувати використання малих теплоелектростанцій, які були би розосереджені у різних регіонах - ближче до споживача.

Досвід будівництва таких станцій у Німеччині вже чималий, зауважує експерт.

Якщо назвати дорожнечу газу внаслідок минулорічної угоди між главами урядів Путіним і Тимошенко "чумою для української економіки", то нові угоди президентів Януковича і Медведєва про знижки на паливо є нічим іншим ніж "холерою".

До такого порівняння вдався експерт Greenpeace Тобіас Мюнхмаєр.

За енергетичною ефективністю економіки, зауважує представник природоохоронної організації, Україна посідає друге місце у світі - з кінця. Більше енергетичне марнотратство, стверджує експерт, спостерігається лише у Республіці Конго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!