Зона вільної торгівлі з Туреччиною вдарить по українській побутовій техніці

Середа, 12 травня 2010, 09:24

Початок переговорів із Туреччиною про запровадження зони вільної торгівлі між країнами загрожує українським виробникам побутової техніки

Про це йдеться у їхньому зверненні до Мінекономіки, пише видання "Комерсант-Україна".

Асоціація підприємців побутової техніки та електроніки (АПБТЕ) просить заступника міністра економіки Валерія П'ятницького відмовитися від цього рішення і зберегти нинішні ставки ввізного мита на "білу" техніку (холодильники, пральні машини, газові плити) і телевізори.

Якщо угода все-таки буде укладена, українським виробникам, які працюють у нижньому ціновому сегменті, буде складно витримати конкуренцію з турецькими компаніями, вважають учасники ринку.

Реклама:

Асоціація розповсюдила повідомлення, в якому заявила, що договір про ЗВТ погано позначиться на продажах української продукції, зокрема "білої" техніки і телевізорів.

"Через наплив дешевого імпорту наша продукція буде мати низьку конкурентну спроможність - велика частина турецької продукції представлена в низькобюджетному сегменті", - твердить гендиректор асоціації Олег Іванов.

Найбільшими вітчизняними виробниками побутової техніки та електроніки є компанії "Норд" (TM Nord), СП "Кипарис" (Rainford Electronics), "Українська побутова техніка" (ТМ Ardo), завод "Електрон", "Універсалпром", ДП "Новатор", "Дукат" і "Грета".

У 2009 році обсяг продажів побутової і фототехніки в країні, за даними Gfk Ukraine, склав 14,9 млрд. грн.

Як відомо, прем'єр-міністр Микола Азаров і міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу 5 травня 2010 року домовилися про початок переговорів про створення зони вільної торгівлі між країнами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!