Від українців приховують інформацію про стан енергетики

Субота, 24 квітня 2010, 14:33

Компанії "Енергоатом", "Надра України", "Укртрансгаз", всупереч законодавству про доступ до інформації, ухиляються від відповідей на запитання про ситуацію в сфері енергетики.

Такі висновки були зроблені під час дослідження, проведеного під егідою громадської організації "Діксі Груп" за підтримки Міжнародного фонду "Відродження", пише тижневик "Дзеркало тижня".

В ході дослідження в органи влади та державні компанії було надіслано понад 150 запитів з проханням надати дозволену законодавством інформацію щодо ситуації у сфері енергетики.

В установлені законом строки отримано лише 35% відповідей, переважна більшість з яких не містила затребуваних даних. 

Реклама:

При цьому що більш безпосередньо державна структура залучена до управління енергетикою, то активніше вона ухилялася від відповідей, зазначає видання.

Лідерами в неналежному спілкуванні з громадянами було визнано "Енергоатом", "Надра України", "Укртрансгаз".

Аналіз засвідчив, що основним способом уникнути відповіді на запит у міністерств є переадресація іншому органу влади, а у державних компаній - посилання на комерційну таємницю. 

Ініціатори дослідження зауважують, що, як наслідок, ні журналістам, ні бізнесу, ні експертам неможливо провести об'єктивний зовнішній аналіз ситуації в галузі, сформувати реалістичний прогноз розвитку енергетики, проконтролювати ефективність вкладених державою коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!