Приєднання до енергомережі Європи коштуватиме Україні 9 мільярдів

Вівторок, 30 березня 2010, 16:23

Для виконання технічних і екологічних заходів, які є умовою приєднання Об'єднаної енергосистеми України до Європейської мережі системних операторів з передачі електроенергії ENTSO, буде потрібно близько 8,6 млрд. грн.

Про це йдеться в проекті державної цільової програми інтеграції ОЕС України в об'єднання енергосистем європейських держав, розробленої Мінпаливенерго, повідомляє агентство УНІАН.

За документом, на оновлення генеруючих потужностей для приведення їх до стандартів ENTSO буде потрібно 2,564 млрд. грн., на розвиток інфраструктури і поліпшення надійності мережевого господарства - ще 6,086 млрд. грн. На розробку і гармонізацію нормативних актів і технічних вимог буде треба 4,8 млн. грн.

Джерелами фінансування програми, розрахованої на 2010-2015 роки, є Держбюджет - в обсязі 930 млн. грн. (10,8% від загальної суми), та 7,725 млрд. грн. інвестицій.

Реклама:

Як відомо, 4 травня 2006 року Генеральна асамблея об'єднаної енергосистеми Європи (UCTE) у Відні схвалила спільну заявку України і Молдови про приєднання їх енергосистем до синхронної зони UCTE як до єдиного блоку регулювання.

18 травня 2006 року Міністерство палива й енергетики й Асамблея UCTE домовилися про створення комітету UCTE -Україна для керування об'єднанням енергосистем України із між'європейськими електричними мережами.

Наприкінці грудня 2006 року Україна і оператор UCTE сформували склад робочої групи для координації інтеграції України і Молдови в транс'європейські електричні мережі (Украина- UCTE).

Основна мета роботи групи - вдосконалення технічного рівня енергетики України.

22 квітня 2008 року в ході переговорів представників українського Мінпаливенерго і Мінекономіки й торгівлі Молдови сторони підтвердили загальну зацікавленість у швидкій реалізації усіх технічних заходів для приєднання енергосистем Молдови і України до UCTE.

У липні 2009 року UCTE увійшла до складу нової асоціації - Європейської мережі системних операторів з передачі електроенергії ENTSO - E зі збереженням зобов'язань та раніше досягнутих домовленостей.

Український проект входитиме до регіональної групи Європейської мережі системних операторів з передачі електроенергії ENTSO - E, яка вестиме питання розширення в південно-східній і центральній Європі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: