Думка експерта: Транзит газу може зрости на 15% цього року

Четвер, 11 березня 2010, 18:10

Обсяги транзиту природного газу територією України до країн Європи і СНД у січні-лютому 2010 року склали 19,2 млрд. кубометрів, що в 1,7 разу більше, ніж за перші два місяці 2009 року.

Як зазначив у коментарі "Економічній правді" фінансовий аналітик інвестиційної компанії "Сінком Капітал" Дмитро Чурін, така різниця обумовлена, в основному, низькою базою порівняння.

"Минулого року у зв'язку з конфліктом навколо газових контрактів з Україною, Росія припиняла постачання "блакитного палива" європейським споживачам транзитом через нашу країну з 7 по 21 січня. Таким чином, обсяг транзиту газу в січні 2009 року був на рекордно низькому рівні", - відзначив експерт.

"Крім того, спад промислового виробництва в єврозоні на 16,5% рік до року у січні і на 19,1% - у лютому 2009 року знизив потребу Європи в російських енергоносіях, що також вплинуло на відповідні показники", - додав він.

Реклама:

Чурін прогнозує, що 2010 року обсяги транзиту природного газу через територію України збільшаться приблизно на 15% у порівнянні з 2009 роком і досягнуть близько 110 млрд. кубометрів.

"Піковий, зимовий, період завантаження вже пройдений. Ми очікуємо рівномірних обсягів завантаження газотранспортної системи до середини жовтня, після чого обсяги дещо збільшаться з настанням опалювального сезону в країнах Європи", - зазначив він.

На думку Чуріна, якщо обсяг транзиту газу через Україну в країн Європи та СНД в 2010 році складе близько 110 млрд. доларів, це буде означати, що використовуються лише 62% пропускної спроможності української газотранспортної системи.

"Цей факт, у свою чергу, підкреслює можливість і необхідність збільшення прокачування природного газу з Росії до Європи через українську територію", - вважає він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!