Медведєв задумався про пільги для "Газпрому"

Понеділок, 15 лютого 2010, 10:21

Російський президент Дмитро Медведєв, який не так давно очолював раду директорів "Газпрому", пообіцяв концерну можливі пільги при видобутку газу з вугілля і поставив під сумнів необхідність дорогих проектів з освоєння шельфу.

Про це він заявив на нараді в Омську, повідомляє агентство Reuters.

"Я хотів би, щоб все-таки ще раз уряд разом з "Газпромом" оцінив ситуацію навколо Штокмана ... Добре все це відкласти на майбутнє ... а може, нам цей шельф через 30 років не знадобиться в тому вигляді, в якому він сьогодні існує", - сказав він.

Агентство нагадує, що падіння видобутку "Газпрому", найбільшого виробника газу у світі, на 16% у 2009 році призвело до того, що вперше з 2001 року Росія поступилася США лідерством у видобутку газу на тлі буму виробництва сланцевого газу в Сполучених Штатах.

Реклама:

Разом з кризою це поставило під сумнів потребу в зрідженому природному газі від гігантського Штокманівського проекту, запаси якого достатні для задоволення світового попиту протягом року, і на початку лютого запуск проекту було перенесено в черговий раз.

"Альтернативні джерела енергії розвиваються, і ми не повинні тут закривати вуха і очі закривати теж", - сказав Медведєв главам найбільших російських нафтогазових компаній, сходу пообіцявши підтримку "Газпрому" в його новому проекті освоєння вугільного газу.

Концерн оцінює ресурси вугільного газу в 84 трлн. кубометрів, що становить третину прогнозних ресурсів газу в Росії, і запустив перший промисел подібного роду в п'ятницю у присутності Медведєва.

"Тут пролунало кілька ідей щодо пільг від Олексія Борисовича Міллера, і в тому числі по вугільного метану. Думаю, що потрібно цим перейматися. Якщо ми вважаємо, що це нова, як було сказано "Газпромом", підгалузь нашого ПЕК, давайте подумаємо, як її підтримати ", - сказав Медведєв, оцінивши запаси вугільного метану в "два "Газпроми".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!