Євросоюз відмовився "підкидувати мільярдик" Україні

Четвер, 5 листопада 2009, 16:41

До обов'язків Євросоюзу не входить видавати кредити Україні, щоб вона могла розплатитися за постачання газу з Росією.

Таку заяву зробила 4 листопада міністр промисловості та енергетики Швеції, голова ЄС Мауд Улофссон, пише видання "Дело". 

За словами Улофссона, в обов'язки ЄС входить забезпечення безперебійності поставок енергоносіїв до країн Європи. Вона додала, що питання поставок також є предметом переговорів Росії та України.

1 листопада російський прем'єр у телефонній розмові з прем'єр-міністром Швеції Фредріком Рейнфельдтом попередив, що з транзитом газу через територію України можуть виникнути складнощі.

Реклама:

У розмові Путін акцентував увагу "на сигналах про можливі проблеми з оплатою поставок російського газу".

Як відомо, 2 листопада прем'єр-міністр Росії Володимир Путін закликав ЄС допомогти Україні розплатитися за російське паливо.

У середу, 4 листопада, НАК "Нафтогаз" офіційно оголосив, що "зазнає труднощів з акумуляцією засобів" для розрахунків з Росією за жовтневі постачання газу.

Днем раніше представник президента України Богдан Соколовський заявляв, що "Нафтогазу" доведеться позичати кошти для розплати з "Газпромом" за паливо, тому що сам "Нафтогаз" зміг заробити за минулий місяць 130-140 мільйонів доларів, а платіж сягає 500 мільйонів.

За умовами газових угод українська сторони зобов'язана перераховувати платежі за отримане російське паливо не пізніше сьомого числа місяця, наступного за місяцем поставки.

У разі порушення цієї умови "Газпром" має право вимагати стовідсоткової передоплати постачань.

Тим часом, з початку року "Нафтогаз" жодного разу не зірвав оплату газових поставок, незважаючи на те, що в ЗМІ регулярно з'являлася інформація про фінансові ускладнення українського концерну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!