Заборона валютного кредитування ускладнить життя туристам

Вівторок, 24 листопада 2009, 11:32

Скорочення терміну повернення в Україну валютної виручки з 180 до 90 днів може викликати ряд проблем з виконанням чинних зовнішньоекономічних контрактів.

Про це заявляють юристи, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"При зміні таких умов потрібно вказувати, що вони не поширюються на зовнішньоекономічні контракти, укладені до набрання чинності закону про внесення змін і, таким чином, мінімізувати кількість судових спорів, які можуть виникнути надалі", - сказала партнер правової групи "Павленко і Побережнюк "Лариса Побережнюк.

Як показує практика, податкові інспекції можуть застосувати санкції за порушення повернення валютної виручки, не дивлячись на те, що закон немає зворотньої сили, зазначила юрист.

На думку Побережнюк, у випадку, якщо в укладеному до набрання чинності змін контракті зазначено строк оплати товару понад 90 днів.

У свою чергу, старший юрист Міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Юлія Черних сказала, що в кризових умовах неплатежів повернення до "правила 90 днів", безумовно, відіб'ється на зовнішньоекономічної діяльності українських компаній.

Закон також позбавляє українського споживача, який тимчасово виїжджає за кордон, можливості відкривати "овердрафт" на поточному рахунку в іноземній валюті і суперечить нормам Цивільного кодексу.

Реклама:
"Якщо раніше, виїжджаючи за кордон, громадяни при відкритті валютного рахунку могли користуватися короткостроковим валютним кредитом, то з прийняттям цього закону використання кредиту "овердрафт" стає можливим виключно для гривневих поточних рахунків", - сказала юрист Міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Юлія Яшенкова.

Вона пояснила, що в цій нормі закону не передбачено будь-яких винятків для короткострокових кредитів, до яких відноситься "овердрафт".

Як повідомлялося, Ющенко 19 листопада підписав закон про подолання негативних наслідків фінансової кризи, що обмежує валютне кредитування і скорочує термін повернення валютного виторгу в країну.

Законом скорочується термін повернення валютної виручки з 180 до 90 днів, визначаються умови реструктуризації кредитів: цьому процесу підлягають кредити на суму до 1 млн. грн.

При цьому передбачається, що після реструктуризації сума платежів по кредиту не повинна перевищувати 25% доходу позичальника.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: