Банки жаліються, що з них "здирають другу шкуру"

Четвер, 12 листопада 2009, 10:54

Банки незадоволені законопроектами, які передбачають штрафування керівників фінансових установ

Про це йдеться в прес-релізі Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз".

Приводом для такої заяви стало обговорення чергової законодавчої ініціативи щодо введення штрафних санкцій до керівників банків.

Представники фінансових установ вважають, що подолання кризи має відбуватися засобами економічної політики, а не "сумнівними силовими методами".

Реклама:

Йдеться про законопроект № 4404, адресований топ-менеджменту та наглядовим радам банків, яким передбачено штрафувати керівників фінансових установ на суму до 34 тисяч гривен.

"При цьому автор законопроекту навіть не зважив, що для виконання умов депозитних угод керівнику банку спочатку треба законним шляхом повернути (іноді через суд) отримані позичальниками кошти", - зазначається в повідомленні.

На думку банкірів, документ має суттєві недоліки, тому УКБС наполягає на відхиленні зазначеного законопроекту Верховною Радою.

Перш за все тому, що проблеми, які виникли при реалізації окремими банками зобов‘язань перед вкладниками, пояснюються масовим неповерненням виданих фінансовими установами кредитів, наголошується в прес-релізі.

За інформацією УКБС, кожен третій громадянин України невзмозі платити за власними кредитними зобов'язаннями.

В 2009 році процедуру банкрутства проходили понад 14 тисяч підприємств-боржників. Тільки у вересні 2009 року було закрито 663 справи про банкрутство підприємств, що позичили кошти в держави: 558 з них завершено ліквідацією підприємств, та лише 15 компаній погасили усі борги, говориться в повідомленні.

"Нерозуміння об'єктивних причин ситуації, що склалася в економіці  України виглядає як показова спроба "вирішення" гострих проблем за рахунок банків", - вважає генеральний директор асоціації.

Взагалі ж, в правовому полі України, відсутній дієвий механізм захисту прав кредиторів, вважає вона, "і починати його створення треба з вдосконалення  національного законодавства".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: