Порошенко радить боятися банківських ризиків

Середа, 7 жовтня 2009, 13:49

Голова ради НБУ Петро Порошенко вважає, що пік ризиків в банківській системі ще не пройдено.

Про це він заявив під час доповіді в парламенті у вівторок.

"В усьому світі ми бачимо певне пожвавлення економічної ситуації. Цьому сприяли дуже дешеві кредитні ставки - в більшості країн світу облікова ставка менше 1%. Але навіть в цих умовах - дешевих грошей - кредитування економіки в світі не відновлено. В чому парадокс? Бо криза виявилась кризою довіри", - зазначив він.

"Головне завдання монетарної політики - це відновлення кредитування економіки. Створення такої системи ризиків, щоб кошти, які є на рахунках в банках, пішли в економіку", - сказав Порошенко. 

Реклама:

За його словами, "безумовним пріоритетом" грошово-кредитної політики є забезпечення стабільності банківської системи.

"Ми маємо величезні ризики, які були відтерміновані. Якщо в світі банки в першому кварталі списали багатотрильйонні збитки, то ситуація в банківській системі України кардинально відрізняється. Банківське законодавство було таким чином побудоване, що банки перенесли збитки на майбутнє", - заявив він.

"Замість того, щоб показати неповернення кредитів і закрити ці ризики, левова частина була реструктуризована, і пік ризиків в банківській системі не пройдено", - наголосив Порошенко.

Він озвучив дві позиції виходу з ситуації- унормування доступу до ресурів з боку комерційних банків і правильна, твереза бюджетна політика.

"Середньомстроковий пріоритет - забезпечення купівельної спроможності національної валюти в сенсі забезпечення цінової стабільності. На сьогоднішній день, зокрема завдяки жорсткій політиці Нацбанку нам вдалося досягнути суттєвого уповільнення темпів інфляції", - заявив Порошенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!