У "Газпромі" згадали про Фірташа

Вівторок, 6 жовтня 2009, 10:51

У бюджеті "Газпрому" на 2009 рік з'явилася нова рядок доходів: продаж газу швейцарською RosUkrEnergo (RUE) - 43,6 млрд. рублів, або 1,4 млрд. доларів.

Про це пише газета "Ведомости" з посиланням на джерела, близькі до "Газпрому".

1,27 млрд. доларів концерн повинен був отримати в I кварталі, 139 млн. доларів - у третьому, сказано в документі. Нещодавно його схвалила рада директорів "Газпрому".

У попередньому варіанті бюджету, який був прийнятий у грудні 2008 року, такого рядка не було. Тоді "Газпром" розраховував отримати від RUE 8,9 млрд. рублів дивідендів. З нового документа ця цифра зникла, знає один зі співрозмовників видання.

Реклама:

Як відомо, у січні 2009 року трейдер втратив основний бізнес - перепродаж газу, який приносив йому близько 10 млрд. доларів виручки на рік.

Але він зміг повернути "Газпрому" борг в 1,4 млрд. доларів за купівлю середньоазіатського газу в 2008 році, пояснює зміни до бюджету джерело, близьке до концерну.

Звідки у RUE взялися гроші, щоб заплатити "Газпрому", представники компаній не говорять.

Є лише версія джерела, близького до трейдера: на кінець 2008 року "Нафтогаз України" заборгував RUE близько 2 млрд. за поставки в 2008 році, а швейцарська компанія повинна була перерахувати ці гроші "Газпрому".

"Нафтогаз" розрахувався з RUE 30 грудня. Через свята гроші затрималися і дійшли до "Газпрому" тільки на початку цього року, каже співрозмовник видання.

Чому доходи бюджету "Газпрому" на 700 млн. менші, ніж колишній борг "Нафтогазу", він не уточнює.

У новому бюджеті "Газпрому" є й інші статті, пов'язані з Україною і RUE. Наприклад, 1,7 млрд. доларів доходу від продажу "Нафтогазу" боргу RUE в січні 2009 року. При цьому загальні зобов'язання RUE на 31 грудня становили 3,2 млрд. доларів за курсом на той момент.

Ще одна стаття доходів у бюджеті "Газпрому" - 61,2 млрд. рублів виторгу від продажу газу в підземних сховищах України

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!