Рада не має права розглядати проект Тимошенко – Банкова

Четвер, 22 жовтня 2009, 19:25

Урядовий проект держбюджету на 2010 рік не буде ухвалений.

Про це заявив перший заступник глави секретаріату президента Юрій Єхануров, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Він не буде ухвалений. Він не може бути ухвалений за визначенням", - сказав він.

За словами Єханурова, з точки зору закону, парламент цей законопроект не має права розглядати.

Реклама:

"Його має розглянути юридичне управління парламенту і сказати, що він створений не на тій законодавчій базі, яка існує", - додав він.

Перший заступник голови секретаріату також підкреслив, що бюджет на наступний рік побудований "незрозуміло на чому", оскільки для нього немає нормативної бази, тому "ті папери, які передали до парламенту, повинні бути просто повернуті назад".

По-друге, за його словами, цей бюджет політизується, оскільки передбачає введення 12 тис. місцевих бюджетів.

"У експертів просто немає слів. Таке враження, що цей документ складали випадкові люди, які заради політичної кон'юнктури можуть запропонувати абсолютно божевільні речі", - обурився чиновник.

За словами Єханурова, якщо говорити серйозно про місцеві бюджети в Україні, то це може стати реальністю тільки тоді, коли ми будемо спиратися на економічно дієздатну територіальну громаду.

"І розрахунки, які були зроблені фахівцями, свідчать про те, що оптимально в Україні має бути 3,5 тис. бюджетів. Тоді на цьому базовому рівні можна буде залишати значну кількість коштів, і покладати на органи самоврядування серйозну відповідальність", - сказав він .

Однак, за словами чиновника, це можливо тільки після проведення комплексної реформи.

"А оскільки в Україні про реформи ніхто не говорить і ніхто їх не збирається їх проводити, то міркувати про якусь логіку бюджету, про якийсь раціональний вибір не доводиться", - сказав Єхануров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!