Центробанки світу відмовляються від долара

Понеділок, 12 жовтня 2009, 12:42

Світові центральні банки втрачають довіру до долара США і переводять рекордні обсяги доларових резервів у євро і японську єну.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Як очікується, це може призвести до подальшого зниження курсу долара після обвалу за підсумками двох останніх кварталів, який став максимальним за останні два десятиліття: у квітні-вересні долар втратив 10,3%, продемонструвавши найбільш різке падіння з 1991 року.

У третьому кварталі центробанки світу збільшили валютні резерви на рекордні з 2003 року 413 млрд. дол. - до 7,3 трлн. дол. При цьому, у другому кварталі 63% нових відрахувань були вкладені в євро та єну, за даними Barclays Capital.

Подібної реакції світових центробанків слід було очікувати, тому що уряд США негласно схвалює слабкість національної валюти з метою підтримки експорту до тих пір, поки низький курс долара не почне відлякувати нових кредиторів, відзначає Bloomberg.

"Світові центральні банки більш серйозно ставляться до диверсифікації, тоді як у минулому вони обмежувалися виключно розмовами про неї. Схоже, вони дійсно відмовляються від долара", - стверджує екс-аналітик Федерального резерву США Стівен Енгландер.

З 1999 року середня частка доларових активів у нових валютних резервах центробанків світу становила 63%, однак у другому кварталі вона скоротилася до 37%, а в третьому кварталі "ця тенденція, очевидно, прискорилася", відзначив Енгландер.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: