"Нафтогаз" збирається легалізувати домовленості Тимошенко і Путіна

Субота, 5 вересня 2009, 10:25

Наступного тижня делегація НАК "Нафтогаз України" відвідає Москву з пропозицією підписати доповнення до контракту з "Газпромом", укладеному в січні 2009 року.

Про це "Дзеркалу тижня" повідомив перший заступник НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко.

Зокрема, мова йтиме про нестягування штрафних санкцій за недібраний українською стороною законтрактований газ, про визначення мінімального обсягу транзиту російського газу по території України, а також про закупівлю Україною 33,75 млрд кубометрів газу наступного року."Згідно із контрактами, доповнення є невіддільною частиною документа. Досвід є: кілька доповнень ми вже підписали. Таким самим чином ми маємо намір формалізувати і закріпити домовленості, досягнуті між прем'єрами України і Росії", - пояснив він.

Діднеко уточнив, що з метою юридичного закріплення домовленостей Юлії Тимошенко і Володимира Путіна, українська сторона має намір документально зафіксувати нестягування "Газпромом" штрафних санкцій.

Реклама:

Крім того, Україна має намір внести пропозицію про прийняття доповнення до контракту про погодження обсягів купованого НАК "Нафтогаз" у "Газпрому" газу на кожен конкретний рік.

"У Москві є розуміння необхідності цієї зміни, продиктованої світовою кризою", - зазначив Діденко.

Крім того, за його словами, українська сторона планує підписати доповнення про визначення мінімального обсягу транзиту російського газу по території України шляхом підсумовування мінімальних обсягів поставок газу "Газпромом" у країни Європи.

"Сенс доповнення не у встановленні штрафних санкцій за недопрокачаний газ. Проте НАК зобов'язаний розрахувати свої транзитні потужності і свій бюджет, і для цього має бути відомий гарантований обсяг прокачування транзитного російського газу. Сподіваюся, переговори дадуть можливість підписати доповнення до контракту, яке фіксує цей підхід", - пояснив Діденко.

Як відомо, цього року "Нафтогаз" купить у "Газпрому" близько 32 млрд кубометрів газу.

Наступного року, за словами Діденка, Україна має намір запросити "33,75 млрд кубометрів із тим, щоб мати можливість, у разі продовження кризи, використати 27 млрд".

Останнє число стало сумою сукупності заявок, які надійшли від державного і приватного секторів на 2010 рік.

"Ці цифри красномовно демонструють силу удару кризи по нашій економіці: за нинішній і наступний рік ми можемо спожити майже стільки ж газу, скільки Україна використала у 2008-му", - наголосив Діденко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!