Яценюк сумнівається, що нинішня Рада прийме держбюджет-2010

Понеділок, 14 вересня 2009, 15:44

Лідер "Фронт змін" Арсеній Яценюк сумнівається в тому, що парламенту нинішнього скликання вдасться прийняти державний бюджет 2010 року.

Таку думку він висловив під час прямої телефонної лінії в газеті "Комсомольська правда в Україні", відповідаючи на запитання, чи вдасться Верховній раді затвердити державний бюджет 2010 року, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я міг би довго розповідати про макроекономічні параметри, розкласти його повністю, сказати його погані сторони і дуже погані сторони ... але це була б довга лекція. Я вам можу відповісти дуже просто: не цьому уряду виконувати бюджет 2010 і наступних років", - сказав Яценюк.

Відповідаючи на уточнююче питання, чи вдасться парламенту затвердити держбюджет, він сказав: "І не цьому парламенту".

Реклама:

Говорячи про те, який, на його думку, курс гривні має бути закладений в проекті держбюджету 2010 року, лідер "Фронту змін" підкреслив, що все буде залежати від дій уряду.

"Сьогодні спрогнозувати курс гривні неможливо", - сказав він.

За його словами, причиною цьому є те, що на так званому єдиному казначейському рахунку кілька днів тому було всього на всього 1,6 млрд. гривень.

"Це півдня роботи країни", - сказав парламентарій.

Крім того, за його словами, залишається незрозумілою і доля наступних траншів Міжнародного валютного фонду.

За словами Яценюка, всі кошти, отримані від МВФ, спрямовуються не на зростання економіки, а на виживання.

"Сьогодні бюджет живе виключно за рахунок двох джерел. Перший - кредити МВФ, друге джерело - це друкарський верстат Національного банку", - сказав він.

На думку політика, якщо НБУ буде і далі продовжувати друкувати гроші під папери уряду, нічим не забезпечені, то, в такому випадку, можна закрити всі підприємства і всім працівникам укласти прямий договір з НБУ і звідти прямо з друкарського верстата отримувати гроші.

"Тому є об'єктивна реальність, яка полягає в тому, що сьогодні курс гривні в принципі можна утримати в тих параметрах, в яких він є, але для цього треба зрозуміла макроекономічна і бюджетна політика, і, найголовніше, - країна повинна виробляти, країна повинна працювати", - сказав лідер "Фронту змін".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!