В ООН не чекають економічного пожвавлення у найближчі роки

Четвер, 10 вересня 2009, 11:14

Фінансово-економічні потрясіння у світі призвели до повномасштабної рецесії, від якої світовій економіці навряд чи вдасться оправитися найближчим часом.

Такий висновок міститься новій доповіді Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), представленій на прес-конференції у Нью-Йорку, повідомляє агентство "Интерфакс".

Експерти відзначають, що в 2009 році глобальний ВВП скоротиться більш ніж на 2,5%.

На думку авторів доповіді, для припинення падіння ВВП необхідно зберегти чи навіть посилити стимулюючий курс у грошово-кредитній та фінансово-бюджетній політиці.

Реклама:

За таких умов темпи приросту глобального ВВП можуть знову стати позитивними в 2010 році, але він, швидше за все, не перевищить 1,6%.

Фінансова криза, яка почалася з іпотечного ринку в США, швидко "заразила" всю фінансову систему Сполучених Штатів і фінансові ринки інших розвинених держав.

"Ця криза, що є безпрецедентною за своєю глибиною і масштабами, не залишила незачепленою практично жодну країну", - говориться у доповіді.

Її автори вважають, що в 2009 році темпи економічного зростання значно знизяться навіть у Китаї та Індії.

Експерти ООН вважають, що ймовірність економічного пожвавлення в світі, яке було б достатньо потужним для повернення світової економіки на траєкторію докризового зростання, в найближчі роки досить мала.

У доповіді звертається увага на те, що до середини 2009 року в ряді країн з ринковою економікою, що з'явилися "зеленні пагони" економічного пожвавлення. Але експерти вважають, що "економічна зима" і там ще не минула.

"Падіння прибутків у реальній економіці, надмірні інвестиції, спрямовані раніше в об'єкти нерухомості, і зростання безробіття будуть і надалі обмежувати приватне споживання", - підкреслюється в документі.

У ньому говориться, що спирання на експорт не обіцяє легкого виходу з кризи, оскільки обсяг торгівлі у світі скоротиться в реальному виразі як мінімум на 11%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!