Уряд оцінили за "недолугу політику" у розрахуванні макропоказників

Вівторок, 1 вересня 2009, 13:07 -

Головна служба соціально-економічного розвитку секретаріату президента розкритикувала політику уряду щодо бюджетних показників.

Про це йдеться в повідомленні пресс-служби президента.

Розраховуючи показники Державного бюджету на 2009 рік, уряд обіцяв, що за підсумками року зростання економіки складе 100,4%, інфляція становитиме 109,5%, а номінальний ВВП - 1046,5 млрд. гривень.

"Незважаючи на те, що за результатами І кварталу стало зрозуміло, що такі показники є абсурдними та досягти їх неможливо, уряд не здійснив їх перегляд та не вніс відповідні зміни до бюджету", - наголошується в повідомленні.

Реклама:

"Відповідно, вся макроконструкція економіки та бюджет на даний час є викривленими і нереальними, не дають змогу реально формувати дохідну частину бюджету та здійснювати бюджетні видатки", - додають експерти.

За перши квартал реальний обсяг ВВП скоротився на 20%, за ІІ квартал - на 18%, що є одним з найгірших показників у Східній Європі та країнах СНД, зазначають в представники секретаріату президента.

В повідомленні наголошується, що втрачено фактично третину промисловості.

"Поглиблюється спад у сфері послуг, зокрема торгівлі, скорочуються ринки збуту нашої продукції як за межами, так і в середині країни через зниження платоспроможного попиту населення", - йдеться в повідомленні.

За  аналізом служби соціально-економічного розвитку президента,  не додають оптимізму й чинники, що можуть спричинити погіршення ситуації у майбутньому:

- по-перше, виснаженість ресурсів підприємств, зокрема через недолугу урядову політику щодо збирання податків наперед та затримку у відшкодуванні податку на додану вартість;

- по-друге, фактичний перехід від політики розвитку до "політики виживання". Відбувається скорочення інвестицій в основний капітал. Підприємства відчувають брак навіть обігових коштів на здійснення поточних видатків, бюджет не має можливості здійснювати інвестиційні видатки через обмеженість у ресурсній базі, ідея Стабілізаційного фонду - вихолощена, а банківська система неспроможна замістити ці ресурси.

До того ж, на осінь припадає пік навантаження за борговими платежами корпоративного сектору.

До всього цього ще додається небажання уряду здійснювати реформи на газовому ринку, реально стабілізувати фінансовий стан НАК "Нафтогаз України", здійснювати вчасно і прозоро рекапіталізацію банківської системи за рахунок бюджетних витрат.

По-третє, зміцнює свої позиції тіньовий бізнес, свідченням чого є невідповідність у темпах зниження споживання електроенергії (на 21 відсоток) та промислового виробництва, підприємства якої є основними споживачами електроенергії (на 30 відсотків).

По-четверте, бажання уряду вирішувати проблеми з дефіцитом бюджетного ресурсу за рахунок Національного банку, тобто фактично здійсненням емісії. Так, на здійснення заходів з Євро-2012 в обсязі 9,8 млрд. грн. кошти має надати саме Національний банк. А взяти він їх може лише з одного джерела - надрукувати.

"Отже, урядова політика на сьогодні аж ніяк не є оптимальною у поверненні країни на шлях економічного зростання, а є популістичною з нахилом у бік проїдання вже навіть за рахунок майбутніх поколінь. Причиною цього є насамперед серйозні помилки у прогнозних оцінках економічної ситуації, а отже, фактична невідповідність бюджетних показників реаліям сьогодення", - говориться в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: