Vanco знову пропонує Тимошенко мир

Четвер, 13 серпня 2009, 15:10

Компанія Vanco Prуckerchenska Ltd. заявляє, що, незважаючи на арбітражний процес, готова до наочних переговорів з Кабінетом міністрів про швидкий початок проекту з освоєння Прикерченської ділянки на шельфі Чорного моря.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на прес-службу компанії.

Прес-служба нагадує, що у Стокгольмі продовжується арбітражний процес, ініційований Vanco Prуckerchenska проти уряду України.

"Компанія впевнена у перемозі в цьому судовому розгляді, але замість судових тяжб вона все так само готова до наочних переговорів з Кабінетом міністрів щодо швидкого початку проекту з освоєння Прикерченської ділянки", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Компанія зазначає, що не зважаючи на чинну Угоду про розподіл продукції, підписану з урядом України 17 жовтня 2007 року, готовність Vanco Prуckerchenska провести тривимірне (3D) сейсмічне дослідження на Прикерченській ділянці шельфу Чорного моря на території 4 200 кв. км, а також на плани компанії пробурити 2 глибоководні свердловини протягом перших трьох років робіт, уряд Юлії Тимошенко безпідставно перешкоджає реалізації проекту освоєння Прикерченської ділянки компанією Vanco Prуckerchenska.

Втративши потенційну позицію лідера наприкінці 2007 року, Україна тепер істотно відстає від сусідніх держав в освоєнні глибоководних родовищ нафти і газу в Чорному морі.

"Нинішній уряд безпричинно позбавляє Україну можливості відчутно просунутися на шляху до енергетичної безпеки та енергетичної незалежності, що, в свою чергу, сприяло б економічному розвитку країни", - йдеться в повідомленні.

Також компанія нагадує, що румунська нафтовидобувна компанія Petrom і компанія Exxon Mobil Exploration вже починають освоєння ділянки Нептун у румунській частині Чорного моря.

Таким чином, тепер і Румунія, і Туреччина приступили до освоєння глибоководних родовищ нафти і газу на своїх територіях Чорного моря.

"На жаль, нинішній уряд, як і раніше, займає все ту ж неконструктивну позицію, блокуючи наш проект. Саме тому Україна й надалі відставатиме від Туреччини і Румунії в освоєнні глибоководних родовищ нафти і газу в Чорному морі", - підкреслив президент Vanco Prуckerchenska Джим Баун.

Як відомо, у 2006 році Vanсo International Ltd. виграла перший відкритий конкурс і уклала в жовтні 2007 року з Кабінетом міністрів Угоду про розподіл продукції (УРП), яка видобуватиметься в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря.

Vanco International передала всі права та обов`язки щодо УРП компанії Vanco Prykerchenska.

25 квітня 2008 року Мінприроди анулювало ліцензію компанії Vanco Prуckerchenska Ltd. на користування надрами.

21 травня 2008 року Кабінет міністрів прийняв рішення про односторонній вихід з угоди з компанією Vanco про розподіл продукції.

18 червня 2008 року президент України своїм указом "Про зупинення дії розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 травня 2008 року N 740-р" зупинив рішення уряду про односторонній вихід з угоди з компанією Vanco про розподіл продукції.

У свою чергу, в лютому 2009 року Конституційний Суд відновив рішення Кабінету Міністрів про припинення угоди з компанією Vanco International про розподіл вуглеводнів Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря.

17 липня 2008 року компанія Vanco Prуckerchenska розпочала арбітражний процес проти України відповідно до вимог Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм (Швеція) стосовно конфлікту щодо УРП.

На сьогодні в Арбітражному інституті Торгової палати м. Стокгольма триває арбітражний процес проти України на предмет виконання УРП з компанією Vanco Prуckerchenska.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: