Мораторій на підвищення тарифів для металургів може бути скасований

Неділя, 5 липня 2009, 11:34

Мораторій на підвищення тарифів на електроенергію та залізничні перевезення для підприємств гірничо-металургійного комплексу (ГМК), визначений постановою Кабінету міністрів №925, може бути скасовано в разі продовження поставок металопродукції на внутрішній ринок України за цінами, що перевищують експортні.

Про це попередив керівників вітчизняних підприємств і компаній галузі міністр промислової політики Володимир Новицький під час зустрічі щодо врегулювання цінової політики на внутрішньому і зовнішніх ринках металопродукції, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Міністр нагадав, що уряд продовжив на III квартал 2009 року дію постанови №925, з огляду на проблемну ситуацію на ринках металопродукції.

За його словами, незважаючи на незначну позитивну динаміку середньодобового виробництва, яка спостерігалася протягом січня-травня 2009 року, фінансово-економічний стан підприємств ГМК залишається складним.

Реклама:

У той же час він вказав на необхідність реалізації металопродукції на внутрішньому ринку за цінами, що не перевищують експортні.

"Постачання металопродукції на внутрішній ринок за цінами, нижчими ніж експортні, є головним аргументом щодо продовження дії постанови", - підкреслив Новицький.

З урахуванням цього, міністр поінформував учасників зустрічі, що уряд доручив Мінекономіки та Держінспекції по цінах забезпечити проведення постійного моніторингу цін на внутрішньому ринку на металопродукцію та про результати доповісти на засіданні Кабінету міністрів 8 липня, за результатами чого може бути скасована дія постанови для ГМК.

Як повідомлялося, в листопаді 2008 року уряд і представники підприємств ГМК підписали меморандум про взаєморозуміння з метою нормалізації ситуації в галузі, зокрема, стабілізації цін на гірничорудну, вугільну та металургійну продукцію, збереження робочих місць, зарплати і соцгарантій, а також розвитку внутрішнього ринку.

В рамках меморандуму уряд постановою №925 від 14 жовтня 2008 року ввів мораторій на підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення для гірничо-металургійних та хімічних підприємств, а також запропонував Національної комісії з регулювання електроенергетики припинити з 1 листопада 2008 року для них підвищення цін на електроенергію.

Спочатку постанову було прийнято на період до 1 січня 2009 року, потім продовжено на перший квартал 2009 року, на початку квітня - до 1 липня 2009 року, в кінці червня - до 1 жовтня 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: