Євросоюз прогнозує зниження ВВП єврозони

П'ятниця, 3 липня 2009, 12:19

Європейська комісія (ЄК) прогнозує зниження ВВП єврозони в довгостроковій перспективі в результаті загальносвітової кризи.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на газету Financial Times.

"Криза - це еквівалент сильного руйнування, яке - як мінімум на час - скоротить виробничий потенціал економіки", - йдеться у звіті ЄК.

"Нинішня дестабілізація фінансових ринків та посилення регулювання, яке, напевно, буде, також може мати тривалий негативний вплив на потенційне зростання, наприклад, через скорочення доступності капіталу для досліджень і розробок та активності в сфері інновацій", - повідомила комісія.

У звіті зазначається, що ще до кризи прогнозувалося зниження темпів економічного зростання в єврозоні з 2,2% в 2007-2020 роках до 1,5% в 2021-2030 роках і 1,3% в 2041-2060 роках.

Потенційний економічне зростання, за прогнозами комісії, сповільниться до 0,7% в 2009-2010 роках, але поступово відновиться в середньостроковій перспективі.

Однак, попереджає Єврокомісія, "економіка не повернеться до докризових рівня, а буде рівнем нижче".

Згідно із прогнозами Єврокомісії, держборг країн єврозони збільшиться до 83,8% ВВП в 2010 році з 66% 2007 року. Борги Бельгії, Греції та Італії перевищать 100% ВВП в 2010 році, держзобов'язання Франції становитимуть 86% ВВП та Німеччини - 78,7% ВВП.

Держборг 11 з 16 країн буде складати більше 60% ВВП - рівень, перевищення якого, згідно з європейським законодавством, виключає можливість вступу до єврозони.

Даний звіт представляє першу серйозну спробу Європейського союзу оцінити наслідки впливу кризи на економічне зростання і держбюджету країн в довгостроковій перспективі. Звіт покликаний привернути увагу політиків до того факту, що Європа більше не може розширювати грошові ресурси на боротьбу з кризою.

"Найважчий етап - позаду, але ситуація залишається нестабільною. Європейські банки, як і раніше, мають більшу частку позикових коштів, і постійне занепокоєння щодо якості їхніх активів викликає страхи про стан здоров'я балансів в цілому", - резюмує Єврокомісія.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!