Думка експерта: Корпоративні борги погіршують платіжній баланс

Четвер, 23 липня 2009, 15:33

Дефіцит зведеного платіжного балансу України в січні-червні 2009 року склав 7,288 млрд. дол., що на 11,1% більше, ніж за підсумками січня-травня.

Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин в коментарі "Економічній правді" наголосив, що прискорення дефіциту пов'язане з реструктуризацією боргів.

"Досить значний відтік капіталів - це головний фактор, який впливає цього року на збільшення дефіциту платіжного балансу", - сказав він.

За його словами, це пов'язано з великими зовнішніми боргами, які потрібно обслуговувати.  

Реклама:

"Якщо оцінювати плани щодо повернення кредитів, то із даних зрозуміло, що для українських підприємств мав бути напруженим перший квартал (2009 року - "ЕП". Але, якраз в першому кварталі й десь на початку другого вдалося реструктуризувати частину боргів", - стверджує Юрчишин.

Але, на думку економіста, це не може тривати нескінченно.

"Попередні дані, опубліковані НБУ, підтверджують, що вже підійшов час (терміни повернення кредитів - "ЕП"), але не всі плани з реструктуризації вдалося реалізувати", зазначив він.

"Тому, проблеми цьогорічного платіжного балансу будуть пов'язані з рахунками капіталів й фінансовими рахунками. Й в більшій мірі, це будуть представники корпоративного сектору", - каже Юрчишин.

Він підкреслив, що нйбільш складним буде третій квартал, а поліпшення варто очікувати тільки після відновлення світової економіки.

"В майбутньому показники платіжного балансу залежатимуть від того, як і коли відновиться світова економіка. Оптимізму не додає тільки те, що прогнози щодо відновлення світової економіки були дещо погіршені", - додав експерт.   

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!