Економіці України пророкують загострення кризових явищ

Середа, 22 липня 2009, 17:14 -

В червні 2009 року, після п'яти місяців зростання, споживчі настрої знову суттєво погіршилися.

Індекс споживчих настроїв упав на 7,0 пункту та становив 64,1, йдеться в прес-релізі МЦПД.

На думку експертів МЦПД, нестійкість курсу національної валюти та негативні прогнози щодо найближчих перспектив економіки України призвели до поширення песимістичних настроїв серед населення.

Падіння споживчих настроїв супроводжувалось одночасним погіршенням оцінок поточного становища та економічних очікувань українців.

Реклама:

Значення індексу поточного становища скоротилося на 5,9 пункту до 53,8, а індексу економічних очікувань - на 7,7 пункту до 70,9.

Водночас спостерігалося погіршення всіх складників цих показників. Найбільше скоротилися короткострокові економічні очікування громадян України: відповідний індекс упав на 13,2 пункту до значення 56,9.

Опитування зафіксувало зростання очікувань щодо інфляції та динаміки безробіття на початку літа 2009 року.

Індекс інфляційних очікувань підвищився на 3,8 пункту до значення 182,0 після трьох місяців скорочення. Причинами цього можуть бути коливання курсу гривні, а також суттєве зростання цін на окремі категорії товарів і послуг, що відбулось останнім часом, зокрема, на пальне та послуги ЖКГ.

Індекс очікуваної динаміки безробіття збільшився доволі суттєво - на 8,5 пункту до 139,7. Це може бути зумовлено невтішними економічними прогнозами та сигналізувати про нове загострення кризових явищ в економіці України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: