Тиск на гривню підтримується банками?

П'ятниця, 17 липня 2009, 13:13

Девальваційних тиск на гривню підтримується діями групи банків, які прагнуть заробити на ослабленні національної валюти.

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький в п'ятницю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Нацбанк знає банки, які заробляють на спекулятивних атаках. Ми дивуємося, що деякі фінустанови працюють на короткий спекулятивний результат і не бачать свого інтересу в тому, щоб курсова стабільність допомогла їм впоратися з ситуацією з валютними кредитами. Вражаюча недалекоглядність", - сказав він.

За словами Литвицького, Нацбанк відреагує на ситуацію на ринку і підтримає гривню інтервенціями, хоча і не в "пожежному" режимі: центральний банк не планує відхилятися від раніше затвердженого графіка проведення валютних інтервенцій та аукціонів.

"У нас є, чим реагувати, і ми будемо реагувати. Але спасіння потопаючих, дійсно, багато в чому справа самих потопаючих. Тому хотів би закликати банки, які захопилися спекулятивними операціями, до того, щоб вони не рубали гілку, на якій сидять: якщо вони не зупиняться, то можуть сісти на кол, з якого їх вже і Нацбанк не стягне", - додав Литвицький.

Як повідомлялося, ослаблення курсу гривні прискорилося в четвер: ринковий курс на міжбанку 16 липня знизився до 7,82 грн./дол. з 7,75 грн./дол. за підсумками торгів 15 липня.

Керівник групи радників голови НБУ також відзначив, що восени поточного року очікується підвищення напруженості графіка платежів за зовнішніми боргами.

У той же час, на його думку, ринок успішно впорався з цим викликом: банки вже погашають і реструктурують зовнішню заборгованість, тоді як очікувані в осінній період резерви Нацбанку дозволять центральному банку підтримати міжбанк.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!