Європейські економіки втрачають інвестиції

Вівторок, 9 червня 2009, 11:38

Приплив іноземного капіталу в європейські економіки в 2008 році істотно знизився.

Про це йдеться в результатах щорічного дослідження компанії Ernst & Young з питань інвестиційної привабливості країн світу.

"У такий спосіб позначається негативний вплив світової економічної кризи на інвестиційну активність у регіоні", - зазначається в прес-релізі.

2008 року в європейських країнах здійснено 3718 інвестиційних проектів, що на шість більше в порівнянні з 2007 роком.

Реклама:

Кількість інвестиційних проектів практично не змінилася, але разом з тим світова економічна криза зробила досить відчутний вплив на кількість робочих місць, створюваних у результаті реалізації інвестиційних проектів".

Кількість створених робочих місць скоротилася на 16% до 148 333. Таким чином, негативна динаміка, що почалася ще в 2004 році, підсилилася, зазначається в прес-релізі.

"Минулий рік завершив п'ятирічний період стійкого росту обсягу іноземних інвестицій у європейські економіки, - говорить партнер компанії Ernst & Young і автор звіту за результатами дослідження Марк Лерміт. - Коли впали доходи й різко виросли операційні витрати, обсяг інвестицій скоротився, а деякі інвестиційні проекти були повністю припинені. Багато компаній призупинили діяльність, пов'язану із просуванням у нові країни, а також придбанням активів".

Він додає, що реальну картину того, наскільки сильно світова економічна криза вдарила по іноземних інвестиціях, ще тільки доведеться побачити. Інвестиційні рішення на 2008 рік були прийняті задовго до того, як розпочалася криза.

Великобританія зберігає позицію лідера серед найбільш привабливих країн у Європі з погляду прямих іноземних інвестицій. 2008 році тут було здійснено 686 інвестиційних проектів, що на 4% менше порівняно з попереднім роком.

Рейтинг європейських лідерів за обсягом припливу прямих іноземних інвестицій не зазнав істотних змін, незважаючи на нестабільну економічну ситуацію. Франція, Німеччина й Іспанія утримують позиції в першій четвірці, зайняті ще 1997 року.

У Німеччині, Швейцарії, Швеції, Італії й Ірландії картина залишається відносно незмінною, і навіть помітні деякі позитивні тенденції. Ріст частки Німеччини в загальному числі інвестиційних проектів 2008 року на 28% обумовлений розвитком нових регіональних сегментів німецького й східноєвропейського ринків, а також високим попитом з боку промислового сектора на бізнес-послуги й програмне забезпечення. 

В Ірландії, інвестиційна привабливість якої дещо постраждала через плани із перенесення промислового виробництва на більше економічні з погляду витрат ринки, число інвестиційних проектів збільшилося на 35%: британські й американські компанії продовжують інвестувати в ірландську економіку. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!