У США відклали очищення банків від "токсичних активів"?

Вівторок, 9 червня 2009, 09:57

Спірний план США щодо очищення банків Сполучених Штатів від "токсичних активів", можливо, повністю виконаний не буде.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на The Financial Times.

План став жертвою побоювань з боку потенційних інвесторів та регуляторів і зниження інтересу банків.

Інвестори бояться, що конгрес може встановити обмеження на виплати, у той час як регулятори починають сумніватися, чи дійсно план необхідний.

Минулого тижня Федеральна корпорація із страхування депозитів (Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC), яка, як передбачалося, буде надавати фінансування інвесторам на покупку "поганих" кредитів банків, відклала "пілотні" продажі, пославшись на те, що в цьому немає такої терміновості, як вважалося раніше.

"Час зараз не той", - заявив представник FDIC газеті.

Він відзначив, що корпорація, як і раніше, хоче протестувати механізм кредитних аукціонів, але скоріше залишить їх в якості резервних заходів, а не для активного використання.

Офіційні представники заявили, що необхідність у таких аукціонах знизилася, додаючи, що деякі банки залучили мільярди доларів акціонерного капіталу навіть при наявності "токсичних активів" на їх балансах.

"Банки були в змозі залучити капітал й без необхідності продавати "погані" активи, що відображає відновлення довіри інвесторів до нашої банківської системи", - сказала голова FDIC Шейла Бер минулого тижня.

План міністра фінансів США Тімоті Гайтнер включав створення ринку з урядовою підтримкою, на якому інвестори купували б активи "ери бульбашки" у банків за допомогою кредитів Федеральної резервної системи та FDIC.

Деякі експерти, включаючи представників Міжнародного валютного фонду, побоюються, що відмова від плану очищення банків від "поганих" активів може обмежити кредитування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: