Думка експерта: Зарплата українців падатиме весь 2009 рік

П'ятниця, 26 червня 2009, 15:02

Реальна заробітна плата в Україні у травні 2009 року знизилася на 9,1% у порівнянні з аналогічним показником 2008 року, повідомив Держкомстат.

При цьому номінальна середня заробітна плата у травні 2009 року виросла на 4,3% у порівнянні із травнем 2008 року, склавши 1 851 гривню.

Старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Ґазізуллін, критично оцінюючи здатність Держкомстату адекватно підрахувати розмір середньої зарплати, вказує на відсутність офіційної альтернативи.

"У нас одне офіційне джерело інформації - Держкомстат, отже, й один офіційний показник. Комітет критикують за некоректність даних, за те, що він охоплює не всю економіку, але кращого нічого нема. Спроби рахувати зарплати через опитування підприємств не можуть зрівнятися з масштабом роботи Держкомстату. Тому його показник загалом віддзеркалює реальність", - сказав експерт "Економічній правді".

Реклама:

Разом з тим, за оцінками аналітика, оприлюднений Держкомстатом середній рівень доходів українців "дещо занижений".

"Комітет не враховує зарплат, які виплачуються у конвертах. Якою може бути їх частка? Є оцінка розміру тіньової економіки - від 30 до 50%. Отже, можна припустити, що саме такий відсоток складає і тіньова зарплата", - зауважив експерт.

Крім того, за даними Держкомстату, в Україні зберігається регіональний розрив у розмірах зарплат. Найвищий рівень доходів у травні зафіксовано у Києві - 3 066 гривень, тоді як у Тернопільській області - 1 382 гривні.

На думку Ґазізулліна, ліквідувати такий дисбаланс важко, його можна лише мінімізувати.

"В останні роки разом з ростом економіки посилювався і регіональний розрив у розмірі зарплат. Втім, не думаю, що його можна ліквідувати - у всіх країнах є така нерівномірність. В Україні цей показник, який вимірюється за спеціальним індексом, не критичний - ми перебуваємо посередині світового списку", - розповів він.

Покращити ситуацію, упевнений аналітик, могла б грамотна регіональна політика.

"Механізми прості: інвестиції, податкові пільги, збільшення мобільності робочої сили. Однак зараз таких зусиль уряд не робить", - вважає Ґазізуллін.

За підсумками 2009 року він прогнозує падіння реальної зарплати в Україні на 13% порівняно з 2008 роком, а у 2010 році - її зростання на 3,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!