Евросоюз переймається безпекою українських шахтарів

Четвер, 25 червня 2009, 10:31

Європейський союз допомагатиме вдосконалювати безпеку на українських шахтах.

Умови надання гранту ЄС узгоджуються на урядовому рівні, пише Deutsche Welle.

Видання нагадує, що 80% українських шахт працюють на горизонтах понад тисячу метрів, які в світовій практиці не розробляються.

Робота на цих глибинах дуже небезпечна через високий рівень метанової загазованості та недослідженості термодинамічних процесів, що є однією з головних причин високої аварійності на шахтах Донбасу.

Реклама:

За словами голови Донецької обласної ради Анатолія Близнюка, саме про вирішення проблеми дегазації на шахтах регіону перш за все ідеться у проекті фінансової допомоги з боку Євросоюзу.

"9 мільйонів євро, які виділяє Євросоюз, це не ті гроші, за які можна буде вирішити проблему. Тим не менш, якщо буде підготовлене технічне завдання і ми зможемо спільно займатися питаннями дегазації, це дуже перспективна співпраця", - сказав Блюзнюк.

Тепер на Донеччині чекають укладення договору на рівні профільного міністерства. Цей документ більш детально визначить, на яких вугільних підприємствах і в якому напрямку працюватимуть європейські експерти.

Як днями заявив у Донецьку представник Європейської комісії в Україні Дірк Шюбель, європейські експерти будуть займатися техніко-економічним обґрунтуванням спільних проектів. "Найважливіше, щоб фахівці прибули до регіону і працювали безпосередньо з українськими колегами в цьому напрямку", - сказав він.

Як відомо, наймасштабніша аварія трапилася на шахті імені Засядька в Донецьку наприкінці 2007 року, коли внаслідок трьох вибухів загинули 106 людей.

На сьогодні Україна посідає перше місце в світі за кількістю травмованих і загиблих шахтарів на тисячу тонн здобутого вугілля, випередивши Росію та Китай.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!