Тимошенко хоче ціну на газ для промисловості "як у всьому світі"

П'ятниця, 19 червня 2009, 13:44

Україна планує відмовитися від єдиної середньозваженої ціни реалізації природного газу для промислових споживачів з 2010 року й перейти на щоквартальну зміну ціни відповідно до зміни вартості імпортного газу.

Про це під час наради щодо розрахунків за газ заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, повідомляє агентство "Українські новини".

"Уже в наступному році для промисловості ціна буде змінюватися щокварталу. Вона не буде середньозваженою. Буде так, як у всіх країнах світу", - сказала прем'єр.

Вона нагадала, що, відповідно до підписаного 10-річного контракту на поставку газу між Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" і російським "Газпромом", ціна імпортного газу розраховується за формулою й змінюється щокварталу.

Реклама:

При цьому Тимошенко чітко не повідомила, чи буде з наступного року щокварталу змінюватися ціна для підприємств комунальної теплоенергетики.

Як відомо, незважаючи на те, що з 2009 року ціна імпортного газу змінюється щокварталу, "Нафтогаз України" реалізує паливо за єдиними середньозваженими цінами для всіх категорій споживачів.

Єдина середньозважена ціна, за розрахунками Кабміну, становить в 2009 році 228,8 доларів за 1000 кубометрів.

Ціна закупівлі імпортного газу в І кварталі становила 360 доларів за 1000 кубометрів, в ІІ кварталі - 270,95-272,2 долари за 1000 кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: