У Ющенка пророкують "Нафтогазові" "дірку" у 27 мільярдів

Четвер, 18 червня 2009, 17:00

Незбалансованість фінансових потоків НАК "Нафтогаз України" вже у 2009 році призведе до виникнення дефіциту у бюджеті компанії в обсязі 27,3 млрд. гривень за відсутності реальних джерел його покриття.

Про це йдеться в аналізі "реального стану української економіки", зробленому головною службою соціально-економічного розвитку секретаріату президента.

Згідно з результатами аналізу, у "Нафтогазі" існують касові розриви навіть від операційної діяльності.

За даними секретаріату, авансові платежі від "Газпрому" перевищують річний обсяг виручки від обсягів транзиту, передбачений затвердженим фінансовим планом компанії.

Реклама:

Розрахунки за імпортований природний газ забезпечуються за рахунок позикових коштів та отриманого авансу від "Газпрому" за транзит, стверджують у секретаріаті.

"Обсяг зобов'язань компанії зростає високими темпами, тільки за 3 місяці 2009 року по апарату НАК "Нафтогаз України" зобов'язання збільшилися на 17,8 млрд. гривень", - сказано у повідомленні.

Результати аналізу також засвідчили, що обсяги заборгованості за кредитами майже не мають тенденції до зменшення, а навпаки короткострокові кредити частково рефінансуються в довгострокові.

Загалом обсяг запозичених коштів складає 44,5% від загального обсягу зобов'язань.

На думку чиновників секретаріату, "приховування загрозливої ситуації, у якій опинилася НАК "Нафтогаз України", за рахунок доходів майбутніх періодів, а також високий темп нарощування заборгованості перед компанією позбавляє її перспектив виходу з незадовільного фінансового стану у 2010 році".

"Виправити загрозливу ситуацію із фінансовим станом НАК "Нафтогаз України" без внесення змін до контрактів, укладених з ВАТ "Газпром" на постачання та транзит природного газу неможливо", - вважають у секретаріаті.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!