Заборгованість уряду перед МВФ оформлять векселями

Понеділок, 15 червня 2009, 19:31

Уряд України уповноважив першого заступника міністра фінансів Ігоря Уманського підписувати непереказні, безвідсоткові векселі в національній валюті на користь Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою stand by.

Відповідне розпорядження Кабінет міністрів прийняв 3 червня і оприлюднив у понеділок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до нього, такі векселі будуть оформлятися згідно з розділом 4 статті третьої угоди МВФ.

Як повідомлялося, МВФ затвердила кредитну програму stand by для України загальним обсягом 11 млрд. SDR на початку листопада минулого року і тоді ж виділив перший транш по ній в розмірі 3 млрд. SDR.

Програма передбачала щоквартальну перевірку місією фонду виконання Україною умов меморандуму економічної політики, підписаного українським керівництвом, у разі дотримання яких країна отримує наступний транш кредиту.

Місія МВФ, яка працювала в Україні в кінці січня - на початку лютого поточного року, не змогла завершити перегляд через низку неузгоджених питань, у зв'язку з чим надходження другого траншу, спочатку заплановане на 15 лютого, було відкладене.

Позитивний висновок за підсумками першого перегляду місія змогла зробити лише в кінці квітня.

Місія МВФ підтримала пропозицію української сторони збільшити розмір другого траншу до 1,9 млрд. SDR з 1, 25 млрд. SDR  і направити більше половини вказаної суми на покриття дефіциту бюджету, тоді як традиційно одержувачем коштів МВФ був Нацбанк, а їхнє цільове призначення полягало в підтримці платіжного балансу.

Оновлений за підсумками першого перегляду програми графік надходження коштів передбачає виділення Україні третього траншу в розмірі 2, 125 млрд. SDR (3,26 млрд. дол. за поточним курсом) повинен бути виділений за підсумками запланованого на червень другого перегляду, четвертий в розмірі 2,5 млрд. SDR (близько 3,83 млрд. дол.) - у разі успішного завершення третього перегляду програми у листопаді 2009 року.

Прем'єр України Юлія Тимошенко вже повідомила, що частина третього траншу також передбачається для фінансування дефіциту держбюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!