Антимонопольники пояснять урядові своє рішення щодо інтерконекту

Понеділок, 1 червня 2009, 21:00

Антимонопольний комітет України (АМКУ) до 16 червня підготує для Кабінету міністрів роз'яснення щодо ухваленого 25 травня рішення щодо монопольного становища восьми великих українських операторів зв'язку на ринках доступу до власних мереж.

Таке рішення АМКУ ухвалив на засіданні у понеділок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело на телекомунікаційному ринку.

Комітет, визнавши найбільших операторів монополістами, тим самим передав питання регулювання ставок інтерконнекта (межоператорска плата за завершення дзвінків) Національній комісії регулювання зв'язку (НКРЗ), тоді як раніше він був предметом міжоператорских домовленостей.

За інформацією співрозмовника агентства, на засіданні 1 червня членам АМКУ і запрошеним представникам НКРЗ та операторів телекомунікацій був зачитаний лист Кабінету міністрів, в якому пропонується відстрочити вступ в силу вказаного рішення з ініціативи Державної податкової адміністрації, яка назвала його "несвоєчасним" і побоюється зниження податку на прибуток найбільших операторів мобільного зв'язку.

Реклама:

Таку позицію традиційно підтримали представники "Київстару" і УМЗ та відкинули представники "Укртелекому", у зв'язку з чим і було ухвалене рішення про надання роз'яснень уряду.

Виконуючий обов'язки голови АМКУ Олександр Мельниченко не зміг прокоментувати агентству прийняте рішення, пославшись на проведення наради.

Основним прихильником передачі питання про інтерконект до НКРЗ є ВАТ "Укртелеком", що таким чином розраховує на зниження існуючих асиметричних ставок між ним і мобільними операторами складових на кінець минулого року 0,25 грн./0,5 грн. на користь мобільних операторів.

"Укртелеком" підтримують "дочки" російського "Вимпелкому" - ЗАТ "Українські радіосистеми" і ТОВ "Голден Телеком", а також CDMA-оператори.

"Велика трійка" українських мобільних операторів (УМЗ, "Київстар" і "Астеліт"), в свою чергу, негативно поставилася до рішення Антимонопольного комітету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: