Росія і Україна готуються до нової "газової війни"?

Понеділок, 25 травня 2009, 08:59

Україні потрібно 4-4,8 млрд. дол. на оплату 15-19,5 млрд куб м російського газу, який вже зараз мають закачувати в сховища для майбутньої зими.

Про це заявляли російський прем'єр Володимир Путін і президент Дмитро Медведєв, пише видання "Ведомости".

Путін говорив про це в Астані після переговорів з Тимошенко на раді голів урядів СНД. Медведєв - в Хабаровську, на саміті Росія - ЄС.

За словами Тимошенко, закачати газ в українські сховища "важливо для всіх, а не тільки України". Але є сумніви в платоспроможності Києва, зауважив Медведєв.

Реклама:

Кредит на 5 млрд. дол. Москва дати Україні не готова, додав Путін. Росія могла б разом з Євросоюзом виділити частину грошей, заявив він. Але зразу обмовився: "Нам вже відповіли там (в Єврокомісії) вустами міністра фінансів: для України у нас грошей немає".

Ще одним варіантом може бути аванс "Газпрома" "Нафтогазу України" за транзит газу на кілька років вперед. Але його занадто ризикованим вважає російський прем'єр. "Газпром" сплатив авансом майже весь транзит в цьому році - майже 2 млрд. дол. із загальних 2,35 млрд. дол. на 2009 рік, які розраховані за докризовим рівнем прокачування в ЄС (120 млрд. куб м за рік). Крім того, проти такої форми кредитування "Нафтогазу" уже виступив президент України Віктор Ющенко, нагадав Путін.

А ще один ризик Росії - брюссельська декларація Києва та ЄС щодо модернізації газотранспортної системи (ГТС) України, додає прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков: не виключено, що "Нафтогаз" просто зникне як юридична особа.

Тимошенко пропонувала інші варіанти розрахунків з Москвою, говорять російські й українські чиновники, але які саме, не уточнюють. У будь-якому випадку "прийнятних варіантів" поки немає, стверджує Пєсков.

Україна сподівається, що все обійдеться. Росія готова брати участь в кредиті, нагадує радник Тимошенко Олександр Гудима. І український прем'єр, за його словами, найближчим часом зустрінеться з європейськими колегами, щоб обговорити можливість його синдикації, зазначає видання.

Представники "Газпрому" та "Нафтогаза" хід переговорів не коментують. "Процес йде, основні позиції узгоджені, справа за політиками", - відзначає представник української компанії Валентин Землянський.

А російським політикам цікаво тільки одне - отримати українську ГТС, найпотужнішу в Євразії (після Росії), впевнений директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!