Україна завершила опалювальний сезон з рекордними запасами газу

Четвер, 14 травня 2009, 17:09

Обсяг природного газу в підземних сховищах газу (ПСГ) України станом на 1 травня 2009 року склав рекордні 16,843 млрд. куб м, що на 11,8% більше, ніж на 1 травня 2008 року.

У Міністерстві палива та енергетики заявили, що запаси газу в сховищах станом на 1 травня 2009 року більш ніж удвічі (на 8,641 млрд. куб м) перевищували аналогічний показник на 1 травня 2006 року, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Обсяги газу в ПСГ на початку місяця перевищували торішні навіть, незважаючи на те, що його відбір у січні-квітні склав 11,428 млрд. куб м, що на 21,4% більше, ніж у січні-квітні 2008 року.

Виходячи з обсягів природного газу, що залишилися в сховищах після завершення опалювального сезону, в поточному році для максимального заповнення ПСГ у рамках підготовки до нового осінньо-зимового максимуму споживання Україні необхідно закачати не більше 16 млрд. куб м, а для накопичення торішніх обсягів - менше 13,8 млрд. куб м.

Віце-прем'єр РФ Ігор Сечін у квітні на зустрічі з єврокомісаром з енергетики Андрісом Пієбалгсом заявив, що Україна "для забезпечення безперебійного транзиту російського газу європейським споживачам повинна найближчим часом здійснити закупівлю та закачку до підземних газосховищ газу обсягом не менше 19,5 млрд. куб м".

Російський чиновник попередив європейських колег, що "якщо це не буде зроблено, то трагедія, яку ми пережили в січні, отримає катастрофічний розвиток". 

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: