Польща почекає з переходом на євро

Вівторок, 12 травня 2009, 20:31

Польща може відкласти мінімум на рік плани переходу на євро до 2012 року через ознаки погіршення економічної ситуації та бюджетного дефіциту.

Про це в інтерв'ю газеті The Financial Times розповів Яцек Ростовський, міністр фінансів Польщі.

"Перше січня 2012 року все ще здається реалістичною датою, однак, можливо виникне затримка. Економічна криза вже настала, і було б наївно очікувати, що вона на нас не позначиться. Якщо ми відкладемо плани на рік, це не буде кінцем світу", - заявив Ростовський.

Як відомо, уряд Дональда Туска зробив входження до єврозони однією з ключових позицій своєї антикризової політики.

Реклама:

За задумом, це повинно було дати сигнал ринку про те, що польська економіка більш стабільна порівняно з угорською або латвійською.

Але перспективи переходу на євро стали примарними через погіршенням економічної ситуації у країні.

Якщо минулого року уряд прогнозував зростання національної економіки в 2009 році на рівні 3%, то зараз влада Польщі сподівається на 1,7%. А Європейська комісія взагалі очікує зменшення економіки країни на 1,4%.

Яцек Ростовський розходиться з колегами з приводу кількісних показників уповільнення економіки, але погоджується, що спад досить різкий.

На додачу до всього, бюджетний дефіцит Польщі в цьому році суттєво зріс на тлі збільшення витрат і падіння податкових зборів.

Єврокомісія очікує дефіциту бюджету поточного року в 6,6% і 7,3% - в 2010 році.

Серед критеріїв для входження країни до єврозони - дефіцит бюджету, який не перевищує 3%. На цьому тлі перехід Польщі зі злотого на євро до 2012 здається малоімовірним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: