Єдиний казначейський рахунок катастрофічно тане

Середа, 29 квітня 2009, 09:56

Позитивне сальдо грошових коштів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) склало 1,7 мільярда гривень.

Про це виданню "Дело" розповіла голова Державного казначейства Тетяна Слюз.

Оприлюднена Слюз цифра свідчить про критичний стан єдиного казначейського рахунку, навіть з огляду на те, що сума залишку істотно змінюється протягом дня.

За її словами, публікація на сайті Держказначейства даних про стан єдиного казначейського рахунку призупинена розпорядженням прем'єра Юлії Тимошенко.

Реклама:

Напередодні перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак розкритикував таку урядову ініціативу, побачивши в ній приховування важливої статистичної інформації від населення, голови держави і парламенту.

Згідно з даними Держказначейства, вихідне сальдо рахунку з початку року було нижче названого показника тільки в середині березня: з 13 до 18 його максимальне значення становило 1,65 мільярдів гривень.

У січні 2009 року вихідне сальдо не опускалося нижче 6,2 мільярда гривень, у лютому - 2,5 мільярда, а останнє значення, оприлюднене 1 квітня, склало 4,6 мільярда гривень.

При цьому, якщо в січні середньоденний залишок за рік (5,1 мільярда) було перевищено у всі дні, то в лютому - тільки в шести днях, а в березні - лише у чотирьох.

Різке скорочення залишку на єдиному казначейському рахунку є наслідком перетворення Держказначейства в "рятівника" бюджетних дірок, пише видання.

У листопаді минулого року Кабмін дозволив органу в разі необхідності фінансувати витрати загального фонду держбюджету за рахунок ЄКР (раніше кошти єдиного казначейського рахунку були джерелом покриття касових розривів тільки місцевих бюджетів).

Такі ж преференції отримав Пенсійний фонд, дефіцит якого Держказначейство тепер також може покривати.

Крім того, уряд рекомендував також Держказначейству надавати авансові платежі НАК "Нафтогаз України" для розрахунків за імпортний газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!