Автодилери займуться перепродажем

Середа, 22 квітня 2009, 10:45

Верховна рада може вивести з тіні ринок товарів, що були у вжитку, зокрема транспортних засобів, які зараз продаються через товарні біржі з заниженням сум оподатковуваного доходу.

У вівтрок на сайті Верховної ради був обнародуваний текст законопроекту депутата Блоку Юлії Тимошенко Валерія Крайнього, який передбачає зниження оподаткування доходів від операцій зворотного викупу використаних товарів (б/в) - транспортних засобів, устаткування, мобільних телефонів, комп'ютерної і побутової техніки, пише газета "Комерсант-Україна".

Це необхідно для виведення схем зворотнього покупки (trade-in) автомобілів із зони тіньової торгівлі.

По закону "Про податок на додану вартість" ПДВ сплачується з повної вартості товару як при його продажу, так і при перепродажу.

Реклама:

Тому 90% автомобілів б/в продається через товарні біржі з заниженням їх оцінної вартості і, як наслідок, сум оподатковуваного доходу.

"В біржових договорах вартість зазвичай не перевищує 1 тис. гривень незалежно від марки автомобіля", - ідеться в пояснювальній записці до документу.

Крайний запропонував заборонити продаж рухомого майна б/в через біржі (за винятком продажу партіями).

Перепродавати автомобілі можна буде через офіційних дилерів, які зможуть брати б/в товар в якості часткової або повної оплати при купівлі нового транспорту.

ПДВ при trade-in буде сплачуватись з маржі - різниці між ціною продажу та початкової ціною покупки.

При продажу одного автомобіля не частіше одного разу на рік податок з доходів громадян буде нульовим (зараз - 1% ціни), а продавець машини, купленої в Україні, не буде сплачувати збір на обов'язкове пенсійне страхування в розмірі 3%.

За задумом депутата, більш справедливе оподаткування повинно вивести доходи населення з тіні, збільшивши відрахування ПДВ до держбюджету на 196-460 млн. гривень, а кількість перереєстрації - на 10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!