Іноземні банки не покинуть "дочок" напризволяще

Субота, 18 квітня 2009, 13:44

Іноземні банки, які мають дочірні структури у Східній Європі, зокрема і в Україні, скоріше за все, не будуть згортати програми і йти з цього ринку.

Таку думку в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня" висловив екс-міністр фінансів Угорщини, радник МВФ з питань реструктуризації банків Лайош Бокрош.

За словами Бокроша, зарубіжні банки прийшли в економіку Польщі, Угорщини та інших країн тому, що на своєму внутрішньому ринку вони не можуть розвиватися далі, і основний їхній потенціал знаходиться у Східній Європі.

"Я знаю багатьох банкірів, які говорять, що 90% усіх прибутків надходять зі Східної Європи. Вони не вбиватимуть курку, яка несе золоті яйця, навпаки - будуть свої дочірні структури рекапіталізувати і залишатися тут", - наголосив він.

Реклама:

Щодо того, чи звертатимуться власники банків по фінансову допомогу до уряду, Бокрош зазначив: "Звісно, вони звертатимуться до уряду за грошима, бо дешевше рекапіталізувати свій банк із допомогою чужих грошей. Але уряд в жодному разі не повинен говорити, що це добре. Вони мають це зробити самостійно, і в більшості випадків вони здатні на це".

За словами експерта, існує й велика імовірність того, що ці банки будуть рекапіталізовані материнськими структурами.

"Однак уряд повинен мати чіткі критерії та правила роботи, розуміти, яку стратегію слід застосовувати щодо цих банків. Якщо він ставитиметься до банків по-різному, це зашкодить Україні", - наголосив він.

Як повідомлялося, у першому кварталі 2009 року українські банки зазнали збитків на 7 млрд. гривень.

17 квітня Кабінет міністрів затвердив список з семи банків для рекапіталізації.

Уряд може розглянути питання про входження до капіталу 26 українських банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!