Експерти не довіряють рейтинговим агентствам

Четвер, 16 квітня 2009, 17:07

Експерти вказують на падіння довіри до міжнародних рейтингових агентств й рейтингів.

"З одного боку, це так (довіра до рейтингів упала). Падіння довіри відбулося на тлі останніх подій, коли міжнародні рейтингові агентства не змогли адекватно оцінити ризики, які виникли в компаній під час кризи", - сказав Дмитро Науменко, експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.

Економіст компанії "Трійка Діалог" Ірина Піонтковська також вказує на падіння довіри до рейтингування, передає агентство "Українські новини".

"Компанії відмовляються (від рейтингування) тому, що ці рейтинги платні й це досить дороге задоволення, плюс довіра впала до цих рейтингів. Упала тому, що найбільші банки США, які мають найвищі рейтинги, впали і це дуже сильно підірвало загальну довіру. Тенденція йде до того, що необхідно якось реформувати цю систему рейтингування", - вважає вона.

Реклама:

За даними Науменка, українські емітенти відмовляються від рейтингів у силу того, що в них немає достатньої кількості коштів, щоб платити рейтинговим агентствам, і багато хто зараз сумнівається взагалі в доцільності рейтингів, оскільки спершу вони були потрібні, щоб залучати фінансування, створювати рейтингову історію компанії і т.д.

"Це (плата за послуги міжнародних рейтингових агентств) коштує досить дорого", - додав Науменко.

З його слів, наразі зовнішні ринки запозичень закрито, і компанії вирішили не платити за послуги рейтингових агентств, оскільки немає сенсу.

"Це зайві, причому досить великі витрати, плюс рейтинги дуже сильно знижуються на тлі загальної економічної ситуації, а до всього ще й великі країнові ризики України", - підкреслив експерт.

Останнім, хто тимчасово відмовися від рейтингів міжнародних рейтингових агентств, є Перший український міжнародний банк (ПУМБ), що входить до групи найбільших.

"Цього року для ПУМБу кредитні рейтинги не мають практичної цінності, оскільки сьогодні світові ринки капіталу для українських позичальників фактично закриті. Тому набагато правильніше зараз направити ресурси на забезпечення стабільної роботи банку і на захист інтересів наших клієнтів", - цитує прес-служба голову правління ПУМБу Рафала Ющака.

Голова Правління також зазначив, що у разі стабілізації ситуації і позитивних змін на міжнародних ринках капіталу Перший Український Міжнародний банк повернеться до питання відновлення ділових відносин з рейтинговими агентствами.

Як повідомлялося, ПУМБ вирішив тимчасово відмовитися від рейтингів Мооdу's і Fitch.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: