Нацбанк ліквідував банкам останні шпарки для спекуляцій

Середа, 15 квітня 2009, 09:43

Національний банк прикрив останні шпарки, які дозволяли банкам спекулювати на курсі гривні.

Постановою №108, що вступить в чинність в кінці тижня, регулятор заборонив банкам до кінця року проводити на валютному ринку спотові і форвардні операції, а також обмежив можливості банків щодо купівлі валюти на міжбанку.

Документ обмежує кількість банківських інструментів для роботи на валютному ринку, пише видання "Комерсант-Україна".

Так, НБУ заборонив банкам купувати і обмінювати іноземну валюту для формування резервів під можливі втрати з клієнтським кредитами і купувати валюту вище встановлених лімітів валютної позиції. НБУ дозволив проводити ці операції лише "за умови настання терміну виконання зобов'язань". При цьому банки не зможуть кредитувати один одного у валюті.

Регулятор також заборонив купувати валюту за індивідуальними ліцензіями НБУ для інвестицій за кордон - резиденти повинні виконувати свої зобов'язання за рахунок власних валютних коштів, а не куплених на міжбанку або залучених у формі кредиту.

До 1 січня 2010 року НБУ заборонив банкам здійснювати спотові (передбачають поставку валюти на наступний робочий день після дня укладення договору) і форвардні (поставка валюти пізніше, ніж на другий робочий день після укладення договору) операції.

Банки зможуть купити іноземну валюту для погашення зовнішнього кредиту лише в тому обсязі, в якому вони продавали залучені від зовнішніх кредиторів валюту на міжбанку.

Банкіри вважають, що НБУ таким чином бореться за зниження тиску на гривню.

"Ця постанова стала планомірним продовженням політики Нацбанку щодо зміцнення гривні, - зазначив скарбник найбільшого іноземного банку .- Прийняті постанови № 107 та № 109 змусять банки продати з валютної позиції близько 2,5 млрд. дол."

"Чисто спекулятивні атаки на курс Нацбанк значно ускладнив, але він і різко ускладнив перетікання грошей з безготівкового ринку на готівковий", - додав директор казначейства "Дочірнього банку Сбєрбанку Росії" Дмитро Золотько.

Банкіри уточнюють, що термін "спекуляція" може застосовуватися до банків, тільки якщо вони володіють інсайдерською інформацією, у іншому випадку валютні операції законні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!