Уряду доведеться переглядати бюджет?

Понеділок, 2 лютого 2009, 15:56
 

Державний бюджет на 2009 рік чекають істотні зміни на фоні негативних тенденцій в національній економіці.

Так вважає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". 

"В уряду не буде іншого шляху крім того, щоб піти на перегляд бюджету - офіційний чи неофіційний ... Бюджет буде дуже сильно змінюватися", - сказав він на прес-конференції в понеділок.

На думку Бураковського, існують передумови для скорочення низки бюджетних витрат на користь забезпечення пенсійних та інших соціальних виплат.

У зв'язку з цим він зазначив, що Україна обмежена у можливості використання такого антикризового інструменту як послаблення податкового тиску.

Говорячи про перспективи національної економіки, Бураковський підкреслив, що основні проблеми в Україні виникнуть вже в першому кварталі 2009 року.

При цьому, за його оцінкою, відновлення економічного зростання в країні стане можливим лише після появи позитивних зрушень у глобальній економіці.

У зв'язку з цим він зазначив формування чергової хвилі кризи. Рецесія в реальному секторі міжнародної економіки створює новий фактор негативного впливу на ситуацію у фінансово-банківській сфері.

За словами Бураковського, дефляція, пов'язана з рецесією в світовій економіці, з часом може трансформуватися в інфляцію (під тиском фінансової допомоги приватним компаніям з боку державних інститутів).

В цілому, на думку директора Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, поки говорити про термін початку відновлення глобальної економіки складно, оскільки суттєві коливання курсів валют на міжнародних ринках свідчать про зростання невизначеності.

"Якщо ми говоримо про якісь майбутніх позитивних очікувань, то вони всі, як правило, порушені практично всіма експертами на 2010 рік", - сказав він.

Разом з тим експерт припустив, що міжнародні фінансові організації знову погіршать макроекономічні прогнози.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!