Платіжні карти стають непотрібними

Понеділок, 2 лютого 2009, 09:31
 

Нацбанк повідомив, що 2008 року, вперше за останні сім років, кількість платіжних карт, що знахлдяться в обігу, скоротилася - на 2,586 млн. шт.

У той же час, кількість людей, які користуються банківськими картами, збільшилась на 1,509 млн., пише видання "Комерсант-Україна".

Рівень проникнення платіжних карток перевищив 80%. Учасники ринку говорять про зменшення попиту на платіжні карти і очікують стагнації ринку через зростання безробіття.

Ці дані НБУ не співпали з інформацією Української асоціації банків-членів платіжної системи ЕМА про те, що до 1 січня 2009 року обсяг емітованих українськими банками карток платіжних систем Visa і MasterCard досяг 67,62 млн шт.

У НБУ зменшення кількості карт пояснили зміною методики їх обліку.

"Ми почали враховувати не загальну банківську емісію, а тільки працюючі платіжні картки. Нам залишилося домовитися з 3-4 банками з 121, що працює з картами, про публікації даних щодо їх емісії", - сказав виконавчий директор з питань платіжних систем і розрахунків НБУ Віктор Кравець.

У ЕМА визнали, що банки могли надати не всю звітність.

"Нам подають статистику 75 банків, що займають 99% ринку. По конкретним банкам цифри завжди не збігаються. Ми враховуємо тільки карти, за якими протягом року була здійснена хоча б одна операція, але перевірити їх ніяк не можна. Реальний обсяг карт в обіну на 40 % менше наших цифр, - каже директор ЕМА Олександр Карпов .- Обсяг карт міг зменшитися, тому що люди почали викидати непотрібні їм карти, а банки перестали видавати по дві картки до одного рахунку".

Із звіту Нацбанку випливає, що максимальний обсяг кількості карток було зафіксовано наприкінці I півріччя - 44,77 млн шт. У III і IV кварталах їх кількість знизилася на 1,871 млн шт. і 4,323 млн шт. відповідно.

Зниження кількості користувачів зарплатних карт могло бути викликано зростанням безробіття, припустив пан Карпов. Тільки в грудні на офіційний облік в Держслужбу зайнятості стали 205 тис. людей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!