Ющенко виступає за забезпечення 50% електроенергії з АЕС

Вівторок, 17 лютого 2009, 20:37

Президент України Віктор Ющенко заявляє про необхідність підвищення частки атомної електроенергії в загальному обсязі її виробництва,  до 50%.

Також він виступає за необхідність  скорочення обсягів диспетчерських обмежень допустимої потужності атомних електростанцій (АЕС).

"Питома вага електроенергії, виробленої АЕС, - 46,9% від загального обсягу виробленого електрики", - цитує прес-служба глави держави його виступ на розширеній нараді з питань розвитку атомної енергетики на Хмельницькій АЕС у вівторок.

Ющенко також відзначив, що коефіцієнт використання виробничих потужностей українських АЕС в 2008 році склав 73,9% проти 76,4% в 2007 році.

Реклама:

"Ситуацію потрібно виправляти", - переконаний президент.

Глава держави нагадав, що в даний час в Україні експлуатується 15 енергоблоків на чотирьох атомних станціях сумарною встановленою потужністю 13,8 ГВт.

Президент підкреслив, що накопичилися протягом останніх років невирішені проблеми підприємств галузі свідчать про необхідність прийняття кардинальних заходів в атомній сфері. У цьому контексті він нагадав, що такі кроки були передбачені Енергетичної стратегії України до 2030 року.

Ющенко констатував, що досі відсутні порядок і правила складання прогнозного паливно-енергетичного балансу країни.

"Державне підприємство" Енергоринок "при формуванні щомісячних та річних прогнозних балансів електроенергії не враховує пропозиції" Енергоатому "у відношенні обсягу виробленої енергії", - сказав він.

Президент відзначив, що за 20 років коефіцієнт використання встановлених потужностей на АЕС світу підвищено в середньому на 20-25%.

"Підвищення ефективності роботи українських АЕС до досягнутому у світі рівнем рівноцінно введенню в експлуатацію двох нових енергоблоків потужністю 1000 МВт кожний", - відзначив глава держави.

Він додав, що пропускна здатність ліній електропередач не дозволяє працювати на повну потужність енергоблоків Запорізької, Рівненській і Хмельницькій АЕС.

Глава держави відзначив, що уряду і Мінпаливенерго необхідно прискорити добудову та введення в експлуатацію ліній електропередачі 750КВ "РАЕС - ПС Київська" і 750КВ "ЗАЕС-ПС Каховська" з відповідними підстанціями.

Ще однією проблемою вітчизняної атомної енергетики, за словами президента, стала недосконала тарифна політика в галузі електроенергетики.

Ющенко нагадав, що постановою НКРЕ від 25 грудня 2008 року для "Енергоатому" на 2009 рік встановлено тариф на відпуск електроенергії, що виробляється на АЕС, у розмірі 13,77 коп. / кВтг на 2009 рік.

"Такий рівень тарифу не дозволить виконувати виробничу програму підприємства в поточному році. Це не тариф перспективи", - переконаний глава держави.

Президент підкреслив, що відсутність у влади чіткої сформульованої і жорстко реалізованої стратегії розвитку ядерно-енергетичного комплексу затягує терміни створення нових потужностей для заміни тих, що вибувають з експлуатації.

Кардинальне вирішення проблеми надійного енергопостачання України можливо тільки шляхом будівництва нових енергоблоків, вважає В. Ющенко.

Глава держави, крім того, нагадав, що українська атомна енергетика в спадщину від СРСР отримала високий рівень залежності від Росії, особливо у сфері забезпечення вітчизняних АЕС ядерним паливом та переробки відпрацьованого ядерного палива. У цьому контексті президент наголосив на необхідності вирішення проблеми залежності від одного постачальника.

Разом з цим, зазначив Ющенко, Україна має достатні поклади урану і цирконію, а виробничий і науково-технічний потенціал вітчизняних підприємств атомно-промислового комплексу - за умов відповідної фінансової підтримки - дозволяє забезпечити необхідні темпи розвитку основних елементів ядерного паливного циклу.

У своєму виступі президент також торкнувся питання використання відпрацьованого ядерного палива (ВЯП). Більшість ядерних держав, відзначив він, сьогодні йдуть шляхом зберігання ВЯП до моменту, коли його регенерація стане економічно вигідною - і створення парку реакторів на швидких нейтронах дозволить замкнути ядерний паливний цикл. Україні також необхідно застосувати "відкладений варіант", - переконаний глава держави.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: