Ющенко вважає тарифну політику в галузі електроенергетики недосконалою

Вівторок, 17 лютого 2009, 15:43

Недосконалу тарифну політику в галузі електроенергетики Ющенко назвав проблемою нашої атомної енергетики.

Про це він сказав під час виступу на розширеній нараді з питань розвитку атомної енергетики, що відбувається на Хмельницькій АЕС, повідомляє прес-служба секретаріату президента. 

"Не маючи тарифу, не маючи окупності, ми підрубуємо гілку під однією з найперспективніших галузей енергетики", - сказав він, додавши, що тарифи, встановлені для "Енергоатому", не дозволяють виконувати виробничу програму підприємств галузі.

Президент нагадав, що постановою НКРЕ від 25.12.08 для «Енергоатому» на 2009 рік встановлено тариф на відпуск електроенергії, що виробляється на АЕС, у розмірі 13,77 коп./кВт*год на 2009 рік. «Такий рівень тарифу не дозволить виконувати виробничу програму підприємства у поточному році. Це не тариф перспективи»,- переконаний В.Ющенко.

Реклама:

Президент підкреслив: відсутність у влади чіткої сформульованої і жорстко реалізованої стратегії розвитку ядерно-енергетичного комплексу затягує терміни створення нових потужностей для заміни тих, що вибувають з експлуатації.

Кардинальне вирішення проблеми надійного енергопостачання України можливе тільки шляхом спорудження нових енергоблоків, також наголосив Президент.

Глава держави нагадав: українська атомна енергетика у спадок від СРСР отримала високий рівень залежності від Росії, особливо у сфері забезпечення вітчизняних АЕС ядерним паливом та переробки відпрацьованого ядерного палива. У цьому контексті Ющенко наголосив на необхідності розв'язання проблеми залежності від одного постачальника. Він також нагадав, що проблеми енергобезпеки були розглянуті на останньому засіданні РНБО - йшлося в тому числі про створення стратегічного запасу ядерного палива.

Поряд з цим, зазначив Ющенко, наша країна має достатні поклади урану та цирконію, а виробничий і науково-технічний потенціал вітчизняних підприємств атомно-промислового комплексу - за умов відповідної фінансової підтримки - дозволяє забезпечити необхідні темпи розвитку основних елементів ядерного паливного циклу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!