ЄС покладає відповідальність за газову війну на Москву і Київ

Четвер, 8 січня 2009, 19:52
 

Євросоюз покладає відповідальність за ситуацію у газовій сфері на обидві сторони конфлікту, вважаючи недостатніми зусилля, які застосовують Україна і Росія для його вирішення.

Про це йдеться в заяві ЄС, ухваленій в четвер у зв'язку з припиненням поставок газу в Європу через Україну, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

ЄС підкреслює, що Москва і Київ повинні поважати свої зобов'язання як постачальника і транзитера і негайно відновити постачання на європейський ринок.

У цьому зв'язку Євросоюз очікує, що переговори, що відновилися, приведуть до швидкого вирішення.

Реклама:

Відповідно до заяви, спеціальна Енергетична рада збереться 12 січня, щоб ще раз проаналізувати дану ситуацію на енергетичному ринку, включаючи моніторинг, і обговорити необхідні конкретні заходи.

При цьому ЄС також наполягає на необхідності умови для довгострокового рішення, яке б базувалося на міжнародно визнаних принципах, щоб запобігти в майбутньому виникнення таких проблем.

Крім того в заяві ззначається, що забезпечення безпеки енергопоставок залишається пріоритетом для ЄС.

При цьому акцент буде робитися на збільшенні прозорості поставок і транзиту газу і розвитку інструментів вирішення кризових ситуацій, що можуть виникати в зв'язку з тимчасовим обмеженням поставок.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!