Шлапак побачив у газовому контракті 450 доларів на 10 років вперед

Вівторок, 20 січня 2009, 13:44
 

Підписані договори НАК "Нафтогаз України" з ВАТ "Газпром" на постачання і транзит газу на період з 2009 по 2019 рік не повністю відповідають директивам президента Віктора Ющенка.

Про це сказав перший заступник глави секретаріату президента України Олександр Шлапак у вівторок на брифінгу в Києві.

Як передає агентство "УНІАН", за його словами, зокрема, в директивах був передбачений поетапний трирічний перехід на ринкові ціни на газ і відповідний поетапний перехід на ринкові тарифи на транзит і зберігання газу в ПСГ.

"Я вважаю, що в цій частині директиви, безперечно, не виконано", - сказав Шлапак.

Реклама:

Він також відзначив, що в підписаних угодах викликає дуже велике питання базова ціна - 450 дол. за тисячу кубометрів.

"450 доларів є абсолютно неправильною (ціною) на кордоні Росія-Україна", - додав перший заступник розділу секретаріату президента.

При цьому він як приклад назвав ціни на кордоні Україна-Угорщина - 403 долари і Німеччина-Чехія - 385 доларів без урахування транзитного ключа.

"Як порахована ця цифра, мені складно сказати, і йдеться про те, що цифра 450 доларів зафіксована на 10 років", - відзначив Шлапак.

За його словами, якби розрахунки велись у зворотному шляху, тобто бралася ціна на кордоні Німеччина-Чехія, то у нас була б ціна 202 долари за тисячу кубометрів.

"Чому Україна одержала із старту ціну, яка є гіршою, ніж у більшості країн Європи?. У директивах питання стояло - симетричність принципів ціни і ставки транзиту. Ціна транзиту залишена без змін", - сказав Шлапак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: