Банкіри мріють про звільнення Стельмаха

Вівторок, 2 грудня 2008, 17:13

 Банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна" , розходяться в оцінках наслідків для фінансового ринку можливої зміни голови Національного банку України (НБУ).

"Зміна голови НБУ не вплине на ринок, тому що різка девальвація курсу гривні обумовлена політичними ризиками. У країні немає влади", - відзначив глава правління середнього банку з українським капіталом.

"Зміна розділу НБУ позитивно відіб'ється на курсі гривні. Змінити голови НБУ потрібно було ще два роки тому. Проводячи валютні аукціони, НБУ сам жене курс гривні вгору. ", - вважає заступник розділу правління банку, що входить до групи великих.

"Я вважаю, що відповідальність за кризу, в яку потрапила українська гривня, на 98% лягає на Національний банк. Володимир Семенович (глава НБУ Володимир Стельмах - ІФ) вже давно не в ринку", - сказав представник банку за участю іноземного капіталу.

Реклама:

За даними банкірів, найбільш вірогідними кандидатами на посаду голови НБУ є екс-спікер парламенту Арсеній Яценюк, глава Ради НБУ Петро Порошенко і перший заступник розділу секретаріату президента України Олександр Шлапак.

За оцінкою заступника голови правління одного з середніх банків, заходи по стабілізації ситуації на валютному ринку, які може зробити новий глава НБУ, будуть дієвими, якщо будуть знята гострота політичної боротьби країні.

"Думаю, що Арсеній Яценюк, у випадку, якщо він погодиться обійняти посаду голови НБУ, зможе зробити тільки тимчасові заходи для стабілізації курсу гривні. Якщо не буде парламентської коаліції і нормальної влади в країні, стабілізувати ситуацію на фінансовому ринку навряд чи удасться", - сказав він.

Як повідомлялося, днями президент України Віктор Ющенко заявив, що не задоволений діями керівництва Національного банку країни із стабілізації курсової політики і у випадку, якщо ситуація протягом декількох днів не зміниться, вимушений буде ухвалювати жорсткі рішення.

Курс гривні на міжбанку з початку поточного року знизився на 47,4% - до 7,45 грн/дол, тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,0540 грн/дол. З початку року офіційний курс гривні знизився на 41,4% - до 7,142 грн/дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!