Криза провокує нову хвилю атак на власність

Четвер, 18 грудня 2008, 16:03 -
 

Економічна криза в Україні може спровокувати нову хвилю рейдерських атак.

Про це заявляють в ГО "Антирейдерський союз підприємців України"

"Кризові явища разом із рейдерством призведуть до того, що український бізнес знеціниться", - стверджує директор АСПУ Андрій Семидідько.

"Аналізуючи ситуацію  з 2005 року, ми можемо стверджувати, що події, пов'язані із протизаконними діями щодо чужої власності, набирають обертів саме з цього часу", - каже він.

Реклама:

За даними АСПУ, з 1993 року в Україні відбулося близько 30 тисяч випадків, які можна характеризувати як "рейдерство" - перерозподіл та примусова зміна власника, перешкоджання господарської діяльності, примусове банкрутство, незаконний відведення земельних ділянок, посягання на інтелектуальну власність та особисту власність фізичних осіб, адміністративний тиск.

"За останні три роки (з 2005 року) - вже понад 7 000 встановлених випадків рейдерства", - наголосив Семидідько.

За підрахунками АСПУ, за цей час через рейдерство було втрачено майже 320 тисяч робочих місць по всій Україні. Оціночна вартість активів, які 2005 року знаходяться в сфері рейдерських відносин, становить 46 мільярдів доларів.

На думку Андрія Семидідька, нинішнє рейдерство - "кризове" - буде іншим, ніж у попередні роки.

Спекулятивний капітал, який підживлював рейдерів, зменшився. Рейдерські групи через відсутність фінансування перейшли від великих об'єктів до атак на середній та навіть дрібний бізнес, невеличкі підприємства в регіонах, нерухомість та землю в провідних обласних центрах.

Рейдери "відпрацювали" свої схеми, і "вартість" захоплення буде набагато меншою.

Крім того, досвід тих, хто стає об'єктами рейдерських атак, показує, що правоохоронні органи та судова система не в змозі захистити їх від посягань - частіше відбувається так, що вони працюють проти тих, кого мають захищати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: