Рада має намір підвищити акциз на сигарети до 20%

Вівторок, 16 грудня 2008, 16:19
 

Верховна Рада має намір підвищити адвалорну ставку акцизного збору на сигарети з тютюну з фільтром і без нього з 16% до 20%.

За прийняття за основу в першому читанні законопроекту №3281 "Про внесення змін до закону "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби" проголосував 351 депутат при мінімально необхідних 226, повідомляє агентство "Українські новини".

При цьому пропонується, щоб адвалорна ставка акцизного збору встановлювалася не у відсотках до обороту реалізації товару, а у відсотках до максимальної роздрібної ціни.

Крім того, на решту видів тютюнових виробів Рада також має намір встановити адвалорну ставку акцизу в розмірі 20% від максимальної роздрібної ціни.

Реклама:

Зараз адвалорний акциз на сигари, а також жувальний і нюхальний тютюн становить 8%, на тютюн для паління - 10%, тютюн і замінники тютюну промислового виробництва - 0% від обороту реалізації товару.

Крім цього, парламент має намір установити специфічні ставки акцизу (у твердих сумах з одиниці товару) на сигари 60 гривень за 100 штук (зараз 30 гривень), на сигарети з фільтром - 60 гривень/1000 штук (зараз 30 гривень за 1000 штук), без фільтру - 35 гривень (замість 12,5 гривні/1000 штук).

На промисловий тютюн і його замінники пропонується встановити специфічну ставку 25 гривень/кг замість 0 ставки, яка діє зараз; на тютюн для паління - 25 гривень/кг замість 12 гривень/кг; жувальний і нюхальний тютюн - 10 гривень/кг замість 5 гривень/кг.

Відповідно до прийнятого за основу законопроекту, загальна сума акцизу по кожній назві сигарет для сигарет без фільтру не може бути менше ніж 50 гривень/тис. штук (зараз 18 гривень), для сигарет з фільтром - не менше ніж 100 гривень/тис. штук (зараз 40 гривень).

Як повідомляло агентство, 31 липня Рада підвищила ставки акцизного збору на тютюнові вироби.

Світовий банк виступає за збільшення ставок акцизного збору на тютюнові вироби й алкоголь.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: