В НБУ розповіли, хто обвалив фондовий ринок

П'ятниця, 21 листопада 2008, 08:24
 

Ситуація на українському фондовому ринку в жовтні 2008 року визначалася переважно спекулятивними настроями учасників ринку, які не відповідали ні виробничо-фінансовому стану емітентів, ні реальній вартості їхніх балансових активів.

Така інформація міститься в аналітичному звіті експертів Національного банку України (НБУ), розміщеному на його офіційному веб-сайті, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Згідно з даними експертів НБУ, ПФТС-індекс у жовтні знизився на 31,7%, або на 117,16 пункту, - до 252,31 пункту, що відповідає рівню кінця 2002 року.

Експерти вважають, що на негативну динаміку індексу вплинула низка факторів, зокрема, політична нестабільність, нестабільна ситуація на валютному ринку, погіршення кон'юнктури для української продукції на зовнішніх ринках, зниження інвестиційної активності на високоризикових ринках, зниження рейтингів України, її банків й органів самоврядування.

Реклама:

Відповідно до звіту, ринкова капіталізація ліквідних акцій, що котируються на ПФТС, у жовтні скоротилася на 31,5%, або на 81,1 млрд. грн., - до 176,4 млрд. грн., у той час як обсяг торгів на фондовому ринку за жовтень скоротився на 38,9% - до 2,24 млрд. грн.

"За результатами жовтня на ринку державних цінних паперів й інвестиційних сертифікатів обсяги торгів виросли на 35,1% і на 10,4% відповідно.

В сегменті корпоративних облігацій обсяг торгів скоротився на 49,9%, у сегменті акцій - на 44,6%, муніципальних облігацій - на 96,3%", - відзначили експерти.

Вони звернули увагу на те, що з найменшими втратами за ціною покупки жовтень закрили акції "Західенерго", "Інтерпайп Нижньодніпровського трубопрокатного заводу" й "Укрнафти".

Аутсайдерами місяця стали акції "Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча", "Алчевського меткомбінату" й "Маріупольського заводу важкого машинобудування".

Експерти підкреслюють розширення спредів за державними цінними паперами, що, на їхню думку, було викликано зниженням суверенних рейтингів України.

"Причиною зниження агентствами рейтингів стала нестабільність на валютному ринку, уповільнення промислового зростання, а також фактор політичної нестабільності", - відзначають вони.

У звіті також відзначено, що в жовтні на первинному ринку державних цінних паперів активність була досить високою - відбулося шість з шістнадцяти оголошених розміщень облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП).

Основними покупцями ОВДП залишаються державні банки.

Частка ОВДП, що знаходиться в нерезидентів, у жовтні скоротилася на 285,5 млн. грн. - до 517,9 млн. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: